Welke obstakelrun schoenen zijn geschikt?

15 February 2018

Wist je dat in 1980 al ‘polder-prutraces’ werden georganiseerd in Krommeniedijk (gemeente Zaanstad), maar de eerste echte obstakelloop vond plaats in Engeland. Een Britse soldaat, Billy Wilson, had ter gelegenheid van het 700 jarige bestaan van een dorp een 15 kilometer lange stormbaan bedacht. Echter werd de sport niet heel populair, maar dat veranderde toen de Harvard-student, Will Dean, bij de Britse soldaat in de leer ging en verder werkte aan zijn idee. Vanuit dit idee is Tough Mudder ontstaan en is uitgegroeid tot een bedrijf met een omzet van 70 miljoen dollar in 2012 en sinds die tijd blijft het bedrijf maar groeien.

Net zoals veel trends uit Amerika kwam ook de obstakelrun naar Nederland toe. In 2012 verhoogde de populariteit van de sport in Nederland. Er werden in dit jaar evenementen zoals Strongmanrun, Urbanathlon en Mudmasters georganiseerd. Een jaar later kwamen daar nog een paar evenementen bij waaronder (de zeer bekende) Strong Viking, Stormloop en Breakout Run. Doordat de sport in een paar jaar zo gegroeid is, is er in 2015 een sportbond opgericht voor de obstakelsport. In 2016 is voor het eerst het Europees Kampioenschap georganiseerd in Wijchen.

De sport heeft zijn populariteit ook te danken aan het grote bereik. Vrijwel elke doelgroep kan mee doen aan de sport. Maar welke hardloopschoenen zijn nu eigenlijk het beste voor de obstakelruns? In deze blog worden verschillende schoenen en tips voor tijdens het kopen besproken.

Voorkom dat je hardloopschoenen onder de modder komen te zitten

Veel lopers gebruiken oude hardloopschoenen, omdat ze onder de modder komen te zitten, maar eigenlijk werkt dit alleen maar in je nadeel. Normale hardloopschoenen slijten door het zand en de modder heel erg snel tijdens een obstakelrun. Daarnaast heb je weinig grip tijdens het hardlopen en kunnen hardloopschoenen zwaarder worden als ze nat zijn. Daarom is het voor fanatieke obstakelrun deelnemers een aanrader om obstakelrun schoenen aan te schaffen.

De speciale obstakelrunschoenen zijn een stuk lichter dan je gewent bent en ze houden vuil, steentjes en takjes beter buiten. Ook wordt het water in je schoenen sneller naar buiten gevoerd. Maar welke obstakelrunschoenen zijn dan geschikt? Er zijn verschillende merken zoals Asics, Salming, Inov-8, Nike, Mizuno, Saucony, adidas en New Balance die speciale obstakelrunschoenen hebben ontwikkeld.

Inov-8

inov-8 is een merk dat eigenlijk niet meer weg te denken is bij obstakelruns. Het is een Engels merk en wordt uitgesproken als innovate. Het merk heeft een hele lijn schoenen speciaal voor obstakelruns. inov-8 is begonnen in 2003 en hebben toen de Mudroc 290 gelanceerd. Sindsdien zijn er nog veel meer modellen bij gekomen. Een klassieker zoals de X-talon 212 bestaat nog steeds. inov-8 heeft een noppenprofiel dat gemaakt is van ‘kleverig’ rubber voor optimale grip. De bovenkant van de schoenen is gemaakt van soepel materiaal waardoor de schoen de hele tijd licht blijft. Water en zweet kan snel verdwijnen door het zelf ademende materiaal.

ASICS

De obstakelrunschoenen van ASICS zijn gemaakt aan de hand van de laatste en moderne technieken. De demping in de schoenen komt door de unieke ASICS hardloopzool. De meest bekende obstakelrunschoenen van Asics zijn de ASICS GEL-FUJITRABUCO. De buitenzool heeft grove noppen voor veel grip en is lichtgewicht. Het heeft een 3D naadloze constructie om irritaties aan de voet te voorkomen.

Nike

Nike kwam in 1997 op de markt met trailschoenen die ook gebruikt kunnen worden tijdens obstakelruns. Ze introduceerde de Air Humara en de Air Terra Humara. Op dit moment zijn de Nike Air Zoom Wildhorse dé obstakelrunschoenen van Nike. Deze schoen is gemaakt met een Dynamic Fit systeem voor extra ondersteuning en in de voorvoet zit een steenplaat zodat je extra beschermt wordt.

Saucony

Saucony heeft in hun assortiment goede trailschoenen die ook geschikt zijn voor obstakelruns. Saucony heeft de Xodus ISO en de Peregrine. Deze schoenen geven goede bescherming en zijn voorzien van het speciale ISOFIT systeem in het bovenwerk. Dit geeft je tijdens het lopen extra steun en ondersteuning. De zool geeft je veel grip tijdens het rennen door de modder en het zand.

Mizuno

Mizuno wordt geprezen om hun kwaliteit. Door vernieuwende blikken op de sport en het aanbieden van steeds meer sportartikelen op maat stijgt de verkoop van Mizuno. Daarnaast streeft Mizuno ernaar om de beste prestaties te behalen bij sporters van elk niveau. De Mizuno Wave Hayate is één van de nieuwste obstakelrunschoenen van het merk. De schoen wordt omschreven als een snelle en agressieve schoen gemaakt voor competitieve lopers. Het is een lichtgewicht schoen en de zool is gemaakt van Michelin-rubber. Doordat het gemaakt is van Michelin rubber zal de zool lang mee gaan en geeft het veel grip tijdens het lopen.

Tips tijdens de aankoop

Tijdens het kopen van schoenen is het belangrijk om op een aantal punten te letten.

1. Let op bij het kopen van waterdichte schoenen

Voor wandelaars is dit fijn om te hebben, maar voor hardlopers is dat niet zo. Tijdens het hardlopen zweten je voeten veel en dat zweet moet ergens heen. Je kunt het beste kiezen voor ademend materiaal.

2. Let op dat je voldoende ruimte bij je voorvoet hebt

Tijdens het passen moet je er goed op letten dat je voldoende ruimte bij je voorvoet hebt. Als je bergafwaarts loopt kunnen je voeten wat naar voren schuiven, dan is het niet fijn als je tenen tegen de voorkant aan komen. Dit kan leiden tot ongemakken.

3. Let op het gewicht

Als jij tijdens het lopen gaat voor snelheid zijn lichtere schoenen beter. Zwaardere schoenen bieden daartegenover wel meer grip.

4. Let op stabiliteit

Fijne trailschoenen zijn niet al te stijf. Wanneer je naar beneden moet rennen wil je niet dat je door te stijve schoenen snelheid verliest. Daarnaast is ondersteuning bij de enkels ook belangrijk.

5. Het op de grip van de schoenen

Bedenk op welke ondergrond je het meeste zal lopen. Voor elk type ondergrond (modder, rotsen, stenen etc.) zijn er speciale schoenen ontwikkeld.Ren je over verschillende typen ondergrond? Dan kan je het beste gaan voor een ‘middle-of-the-road’ profiel.