Wat zijn de populairste hardloopapps?

16 April 2018
Wat zijn de populairste hardloopapps?

Vandaag de dag gebruiken we overal onze telefoons bij met apps die je helpen of ondersteunen. Deze ontwikkeling staat ook bij het hardlopen niet stil. Er zijn verschillende hardloopapps gemaakt, zo veel zelfs dat je bijna niet meer weet welke apps er allemaal zijn. Om je een beetje op weg te helpen beschrijven we hieronder de populairste hardloopapps met de voordelen en nadelen.

Runtastic

Dit is de meest bekende en één van de populairste apps. Je kan voor de betaalde of gratis versie kiezen. Een nadeel van de gratis versie is dat het erg beperkt is. Je kunt alleen je basisgegevens opvragen zoals je snelheid, tijd en afstand. Wel meet de app heel nauwkeurig jouw gegevens.

Wanneer je voor de betaalde versie gaat zal je versteld staan van de vele extra opties. Je kan zelf een groep creëren waarmee je een eigen hardloopgroep kan beginnen. In deze groep zie je van iedereen wat hij/zij rent. Dit is een ideale manier om de strijd met elkaar aan te gaan of om elkaar op te peppen om samen een doel te halen. Daarnaast helpt Runtastic je bij het invullen van intervaltrainingen. Door hiervan gebruik te maken wordt je nog sneller en fitter.

Strava

Bij Strava staat competitie centraal. Je strijd tegen andere gebruikers van de app. Het idee is heel makkelijk: je neemt het op tegen andere hardlopers door bijvoorbeeld een route of ander onderdeel van die route zo snel mogelijk te lopen. Zo kan je de competitie aangaan met je vrienden of sportclub. Naast het competitieve gedeelte kan je ook je eigen prestaties in de gaten houden.

Strava is heel overzichtelijk met een handig menu. De app is gratis, maar als je meer informatie over jouw training wilt moet je een premium versie aanschaffen. Het is een vrij duur abonnement, namelijk rond de €60,00 voor een heel jaar. Je kan er ook voor kiezen om het maandelijks te betalen. Dat is €6,00 per maand.

Het is een leuke hardloopapp want het maakt hardlopen extra leuk! Dit komt niet alleen door het competitieve gedeelte, maar ook door de maandelijkse uitdagingen die voltooid kunnen worden.

Runkeeper

Bij Runkeeper sta jijzelf centraal. Vooruitgang is ook het belangrijkste woord bij deze app. En veel mensen vinden dat juist heel fijn. Na je training zie je gelijk al je gegevens zoals je tijd, afstand en je tempo. Het leuke is dat je ook je eigen hartslag kan meten tijdens het sporten. Daarnaast kan je ook al je gegevens via sociale media delen als je dit zelf wilt. Een leuke aanvulling is de extra trainingsschema’s die je kunt zoeken en deze kunnen je helpen om je doel te halen, bijvoorbeeld de 10 kilometer. De app is gratis en biedt aankopen in de app zelf aan.

Je kan de app verbinden met veel andere apps zoals Fitbit, Garmin en zelfs Zombies Run. Daarnaast wordt de app ook veel gebruikt bij andere sporten zoals wandelen en fietsen. De app geeft je ook tijdens het hardlopen tips en helpt je door moeilijke momenten heen.

Nike+

Het is geen verrassing dat een groot sportmerk investeert haar hardloopproducten. De Nike+ app is met bijna veertigmiljoen gebruikers wereldwijd een grote speler in de markt. De app draait vooral om plezier, beloning en motivatie. Door het toevoegen het fuel concept werkt de app verslavend. Het doel van het fuel concept is om zoveel mogelijk fuel te verdienen. Hoe meer je verdient, hoe meer beloningen en functies je krijgt op de app. Hierdoor lijkt het op een videogame.

De app houdt daarnaast ook je tijd, tempo en afstand bij. Je kunt jezelf vergelijken met vrienden en de app kan je individuele trainingsschema’s geven. Het leuke is dat je ook video’s van topatleten tijdens hun training kan bekijken. Deze atleten worden uiteraard wel gesponsord door Nike. Ook is er de mogelijkheid om de app te verbinden met verschillende sporthorloges.

Hardlopen met Evy

Als je wilt beginnen met hardlopen kan deze app je goed op weg helpen. Het is een unieke app waarbij podcasts zijn ingesproken. De ‘Start to Run’ versie is de eerste serie waarbij je wordt klaar gestoomd om 5 km binnen 30 minuten te rennen. Deze cursus duurt 10 weken. Hierna kan je doorgaan met de versie ‘Keep Running’. Hierbij worden je trainingen opgebouwd naar de 10 kilometer.

Je kan door middel van je eigen GPS kijken welke afstand je hebt gelopen, in welke tijd en welke snelheid. De app wil je door middel van een community inspireren, steunen, uitdagen en extra motiveren.

Ook deze app heeft een beloningssysteem. Elke keer wanneer je een training voltooid krijg je een beloning. De beloning is vier punten, waarmee je uiteindelijk korting kan krijgen bij het aanschaffen van het volgende trainingsschema. Het nadeel is dan ook dat je moet betalen om een trainingsschema te krijgen.