Waarom hardlopen met een hartslagmeter?
24 September 2021Vandaag de dag zijn vrijwel alle sporthorloges uitgerust met een hartslagmeter. Ga je binnenkort voor het eerst lopen met een hartslagmeter en wil je graag meer weten over wat al die getallen nu precies betekenen? En wil je graag weten waarom hardlopen met een hartslagmeter aan te raden is? We vertellen je er alles over en leren je alles over trainen op je hartslag.
Hardlopen met een hartslagmeter als beginnende hardloper
De manier waarop je een hartslagmeter gebruikt, kan voor een erg groot deel afhankelijk zijn van het niveau waar je op dit moment op loopt. Ben je een beginnende loper en ken je hierdoor je lichaam nog niet zo goed? In dat geval is de kans erg groot dat je vooral je conditie opbouwt en hard aan het trainen bent om lange afstanden te kunnen lopen. Hardlopen met een hartslagmeter is daardoor vooral erg geschikt voor lopers die al over wat hardloopervaring beschikken en bepaalde afstanden graag sneller lopen.
Hardlopen met een hartslagmeter als ervaren hardloper
Beschik je op dit moment al over de nodige hardloopervaring? Wellicht train je op dit moment voor je eerste halve marathon of je hebt die ene magische marathon al uitgelopen. In beide gevallen ken je je lichaam net even wat beter en ga je steeds beter op je gevoel af. Hardlopen met een hartslagmeter gebruik je dan voornamelijk voor het analyseren van je inspanningsniveau.
Het aflezen van je hartslag op een sporthorloge
Van oudsher werken hartslagmeters met een borstband. Het signaal werd van een borstband opgepikt en vervolgens verzonden naar het sporthorloge. Echter is vrijwel ieder hardloophorloge tegenwoordig wel uitgerust met een hartslagmeter. Hierdoor wordt je hartslag vanaf de pols gemeten en na het voltooien van je training, lees je precies wat je hartslag is geweest. Ook lees je real-time je hartslag af. Hierdoor analyseer je bijvoorbeeld na je training wat je maximale hartslag is geweest, maar ook je gemiddelde hartslag is af te lezen. Weet je op dit moment al wat je maximale hartslag is, dan is een hartslagmeter van het sporthorloge de ideale tool om voor jezelf te bepalen of je goed traint. Ook lees je tijdens je run data zoals je tempo, cadans en het aantal gelopen kilometers af.
Het bepalen van de maximale hartslag
Lopen op hartslag is per persoon weer totaal anders. Er zijn hierdoor geen vuistregels op wat voor hartslag je een interval of een duurloop het beste kunt lopen. Om te bepalen wat de maximale hartslag voor jou is, kun je ervoor kiezen om een inspanningstest in te plannen bij een sportarts of een inspanningsfysioloog. Daarnaast kan deze inspanningstest ook af worden genomen door een trainer van een club. Weet jij op dit moment al wat je maximale hartslag is, dan kun je starten met het trainen op hartslag.
Het lopen van een hersteltraining op hartslag
Kies je voor een hersteltraining, dan loop je deze afstand op 60 tot 75 procent van je maximale hartslag. Het is belangrijk dat je tijdens het lopen gesprekken kunt blijven voeren.
Het lopen van een rustige duurtraining op hartslag
Gemiddeld wordt er als vuistregel gehanteerd dat je een hersteltraining op 75 tot 80 procent van je maximale hartslag loopt. Je bent nog steeds in staat om te praten tijdens de training en het tempo is rustig en voor een lange tijd vol te houden.
Het lopen van een intensieve training op hartslag
Intensieve trainingen loop je op 80 tot 85 procent van je maximale hartslag. Je merkt tijdens het lopen dat het ademen zwaarder wordt en deze trainingen zijn uitdagend. Wel ben je nog steeds in staat om te praten tijdens het lopen, maar dit zijn voornamelijk korte gesprekken.
Het lopen van een intensieve training nabij het omslagpunt op hartslag
Je hartslag bij je omslagpunt bereken je wanneer je voelt dat je benen zwaarder worden. Deze trainingen duren daarom niet langer dan 45 minuten en deze trainingen loop je op 85 tot 95 procent van je maximale hartslag. Je voelt dat je adem diep is en dat je benen zwaarder worden.