Shin splints blessure

1 August 2016
Shin splints blessure Een veel voorkomende blessure bij hardlopers is pijn aan het onderbeenrond het scheenbeen. In de literatuur wordt gesproken over eenincidentie van zo’n 15% van alle loopblessures, er zijn veel termen dieallemaal op hetzelfde doelen. Zo wordt er vaak gesproken overscheenbeenvlies ontsteking, shin splints of mediaal tibiaal stresssyndroom. Allemaal termen die duiden op dezelfde vervelende blessurerondom het scheenbeen. Maar wat zorgt nu voor deze blessure, wat kun jeer aan doen en misschien belangrijker nog wat kun je er aan doen om deblessure te voorkomen.


Wat is het mediaal tibiaal stress syndroom?

De pijn zit voornamelijk op het onderste derde deel aan de binnenzijdevan het scheenbeen. De blessure is een pure overbelastingsblessurewelke geleidelijk zal ontstaan. In het begin zal er vaak een zeurendgevoel aan de binnenzijde gevoeld worden welke na een aantal minutenlopen zal verdwijnen. Naarmate de reactie heftiger wordt zal de pijnlanger aanwezig blijven en heftiger worden. Uiteindelijk zal de pijnook in het dagelijks leven voelbaar zijn, na bijvoorbeeld een stukwandelen of traplopen. Er is nog geen eenduidige oorzaak voor hetverklaren van de reactie. Er zijn theorien welke de klachten verklarenaan de hand van irritatie aan het periost (scheenbeenvlies) deperiostitis. Een andere verklaring is een overbelasting van de spierenwelke aan de binnenzijde van het onderbeen lopen. Dit zijn spieren diede voet stabiliseren en de voetboog ondersteunen.  De meestewetenschappers zijn het met elkaar eens dat de klachten veroorzaaktworden door een te grote herhaalde stress op de binnenzijde van hetscheenbeen. Met te weinig herstel na een inspanning kan dituiteindelijk voor klachten zorgen. Uiteindelijk kan het een zeervervelende blessure worden waar een lange hersteltijd voor staat. Alser te lang mee doorgelopen wordt kunnen er uiteindelijk stressfracturenontstaan. Erg belangrijk dus om goed naar je lichaam te luisteren.

Wat kun je er aan doen om het te voorkomen?

Het aller belangrijkste is om de belasting op je belastbaarheid af testemmen. Snelle opbouw van trainingen in afstand en snelheid, lopen opoude schoenen of trainingen combineren met lange wandelingen/ staan inhet dagelijks leven zijn risico factoren op het ontstaan van dezeblessure. Erg belangrijk dus om dit goed af te stemmen. Daarnaast iseen goede hardloopschoen de basis om deze blessure te voorkomen. Eenoude hardloopschoen welke te weinig demping of steun geeft is een groterisicofactor. Kies je voor een neutrale schoen of een antipronatieschoen en dat eventueel gecombineerd met of zonder steunzool. Dit ispersoonlijk, wat vind je fijn en waar heeft het lichaam behoefte aan.Daarnaast is looptechniek ook belangrijk, zorg ervoor dat je een goedeafwikkeling hebt. Een verkeerde techniek kan ervoor zorgen dat destress aan de binnenzijde van het scheenbeen verhoogd wordt.


Wat te doen als het toch mis gaat?

Mocht je onverhoopt toch klachten krijgen is het aanpassen van debelasting het allerbelangrijkste om in eerste instantie te doen.Belasten op geleide van de pijn is de gouden regel. Hoe reageert hetlichaam op een prikkel in de 24 uur erna. Daarnaast kun je een aantaldingen doen om de druk aan de binnenkant van het scheenbeen teverlagen. Dit begint zoals eerder beschreven met goed materiaal.Daarbij kun je eventueel (tijdelijk) een hakverhoging in de schoen vanenkele milimeters plaatsen om spanning van de onderbeenspieren af tehalen. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je een goedelooptechniek hebt. Erg belangrijk is ervoor om te zorgen dat je enkelen knie niet naar binnenzakken. Hiervoor zijn sterke bil- enrompspieren van cruciaal belang. Daarnaast kun je door middel van 5xper dag 10 minuten te ijzen de pijn verminderen. In de nacht kun je deplek ontlasten door het dragen van een strassbourg sok. Deze sok zorgtervoor dat de spieren/ pezen op lengte blijven in de nacht. Ook heteventueel dragen van een compressie sok of compressie tube tijdens hetlopen kan de klachten verminderen.