REVIEW: Shokz Openrun Pro

28 March 2022
REVIEW: Shokz Openrun Pro

Toen ik vanuit RunningDirect de kans kreeg om de nieuwe Shokz Openrun Pro te testen werd ik direct enthousiast. Ik heb in het verleden hardgelopen met speciale hardloopoordopjes, maar deze gingen na ongeveer een half uur pijn doen. Vervolgens ben ik weer overgestapt naar mijn iPhone oortjes, waarvan het geluid prima is groot nadeel is alleen dat ik standaard na 1.5 KM begin te zweten, en de oordopjes dan uit mijn oor schieten. Hardlopen met een koptelefoon die over mijn oor valt leek mij niet comfortabel, dus wie weet gaan de Shokz Openrun Pro de oplossing bieden.

Uitpakken en installatie

De koptelefoon wordt geleverd in een stevige doos, met daarin een opberghoes, oplaadkabel en de Shokz Openrun Pro koptelefoon. De opberghoes is van stevig materiaal gemaakt wat tegen een stootje kan, dit is ook wel nodig, want de koptelefoon ziet er op het eerste gezicht wat fragiel uit. De oplaadkabel is door middel van een magnetische connectie aan te sluiten op de koptelefoon en werkt met een usb aansluiting.
Installatie ging vrij vlot, een kwestie van de volumeknop een aantal seconden inhouden. De indicator op de koptelefoon gaat knipperen en op dit moment kon mijn telefoon hem via de Bluetooth functie gemakkelijk vinden.

Werking en geluid

Voordat ik ermee ben gaan hardlopen, ben ik hem eerst even thuis aan de keukentafel uit gaan testen. Nadat de Shokz Openrun Pro was geïnstalleerd, heb ik Spotify op mijn telefoon aangezet, en zoals verwacht kwam er direct geluid uit. Wat bijzonder is aan de Shokz producten is dat deze niet over je oren vallen, maar gebruik maken van Bone Conduction Technology. Dit houdt in dat het geluid overgebracht wordt langs je jukbeenderen, in plaats van door de lucht. Zoals het bij traditionele koptelefoons gebeurt. Je hoort het geluid dus net zo goed als normaal, maar je krijgt ook veel mee van het omgevingsgeluid. Ik had dit nog nooit ervaren, en vond het toch wel bijzonder en stond ervan versteld hoe zuiver het geluid bij mij binnenkwam. Ik merkte wel direct dat als ik het geluid van mijn telefoon op maximaal zet het wat oncomfortabel werd. Net alsof ik tegen een geluidsbox aanstond die te hard staat. Maar bij een normaal geluidsniveau is het een prettige ervaring.
De koptelefoon beschikt over drie knoppen, twee om de volumes mee te bedienen (de + knop is ook direct de aan knop). En de derde knop is om nummers mee te skippen, ze te pauzeren of om de telefoon mee op te nemen op het moment dat je gebeld wordt. De pasvorm was wat moeilijk te beoordelen, maar ik heb hem laten testen op 4 verschillende hoofd groottes (waaronder die van mijn 6 jarige dochter) en dit ging bij iedereen prima. Ik ben zelf drager van een bril, en ook hier viel hij prima overheen.

Bellen

Bellen is niet iets wat ik doorgaans doe als ik aan het hardlopen ben, maar ik wilde deze functionaliteit uiteraard niet ongetest laten. Ook dit ben ik dus even gaan testen, niet tijdens het hardlopen maar terwijl ik op de fiets zat. Ondanks dat ik wind tegen had, gaf mijn gesprekspartner aan dat ik erg goed verstaanbaar was. Ook hierin kwam de Shokz Openrun Pro dus prima door de test heen.

Gebruik bij hardlopen

Na de keukentafel test en de fiets test werd het tijd voor het echte werk, een rondje hardlopen. Ik was er vooraf bang voor dat de koptelefoon wat zou schudden of bewegen op het moment dat ik aan het rennen was, maar dit viel alles mee. De knoppen voor het skippen en harder zetten van muziek was in het begin nog een beetje zoeken, maar toen ik deze eenmaal onder de knie had ging dit ook goed. Voor mij was het een fijne ervaring dat ik niet om de minuut de oortjes weer terug moest duwen in mijn bezweten oor. En het feit dat het helemaal draadloos is, is ook zeker fijn.
Doordat je oor niet bedekt is, krijg je ook veel meer omgevingsgeluid binnen. Wat ik als prettig ervaar, omdat het een stuk veiliger rennen is, en het bij mij ook een soort rust brengt (fluitende vogeltjes en de wind door de bomen). Ik kan mij alleen voorstellen dat het averechts werkt, mocht je ze willen gebruiken om op kantoor even geconcentreerd te gaan werken.

Conclusie

+ Zitten comfortabel
+ Goed geluid
+ Je kunt het omgevingsgeluid blijven horen
- Door dat je het omgevingsgeluid blijf horen is het niet noise canceling

Algemene specificaties

  • Premium geluidskwaliteit met verbeterde basPremium geluidskwaliteit met verbeterde bas
  • Batterij: 10 uur muziek & gesprekken + snel opladen (binnen 5 minuten laden, kun je er weer 1 ½ uur tegenaan)
  • IP55 waterbestendig
  • Gewicht: 29 grams