Omgaan met blessures

6 February 2019
Omgaan met blessures

Bijna elke hardloper heeft er wel eens mee te maken: blessures! Er zijn genoeg manieren om te voorkomen dat je een blessure krijgt, maar toch ligt een blessure altijd op de loer. Hoe ga je hier mee om en wat is er nu de beste manier om hier van te herstellen?

Het fysieke aspect van blessures

De meest voorkomende blessures zijn knie- en achillespeesblessures. Vaak zijn dit de pezen die overbelast zijn door het té snel opbouwen of té hard trainen, waardoor deze pezen dus te veel belast worden.
Zelf had ik onlangs een knieblessure, waarbij het kraakbaan onder mijn knieschijf geïrriteerd was geraakt. Ook dit is weer een vorm van overbelasting. De enige oplossing om dit te laten herstellen was volledige rust. Voorafgaand had mijn fysiotherapeut al door middel van goede tape en alternatieve trainingen geprobeerd om het op deze manier te laten herstellen, maar dit was helaas niet gelukt. Na 9 dagen volledige rust was ik van deze blessure af, maar alles bij elkaar heeft het 7 weken geduurd voordat ik weer kon lopen.

Tijdens een blessure is het belangrijk om in beweging te blijven. Ga op zoek naar alternatieve trainingsvormen zoals fietsen, zwemmen, wandelen, crosstrainer of ga wat vaker de sportschool in (zie dit filmpje voor 14 perfecte oefeningen voor hardlopers). Met de alternatieve trainingsvormen kun je toch je conditie op peil houden, zodat je niet bij nul hoeft te beginnen als je weer kan hardlopen.

Ook is het belangrijk om je te laten behandelen bij een (manueel) fysiotherapeut. Samen met de behandelaar kun je naar de oorzaak en klacht kijken om deze zo snel mogelijk te laten behandelen.
Daarnaast is het altijd goed om bijvoorbeeld 1 keer in de 2 maanden een algehele check te laten doen bij de fysiotherapeut!

“Tijdens een blessure is het belangrijk om in beweging te blijven. Ga op zoek naar alternatieve trainingsvormen zoals fietsen, zwemmen, wandelen, crosstrainer of ga wat vaker de sportschool in!”

Het mentale aspect van blessures

Minstens even belangrijk tijdens een blessureperiode is het mentale aspect! Blessures zijn nooit fijn, maar probeer er altijd positief mee om te gaan. Het lichaam geeft je een duidelijk signaal dat het de rust even nodig heeft, dus pak die ook. Zet jezelf ertoe om de looptrainingen te vervangen door andere trainingen, ook al is dit meestal minder leuk. Zo kan je weer fitter aan je hardlooptrainingen beginnen en ben je sneller van je blessure af. Focus je dus op een langere termijn en laat de korte termijndoelen even voor wat het is.

Let ook zeker op je voeding tijdens deze blessureperiode. Pas eventueel het aantal calorieën en koolhydraten aan op de trainingen die je doet. Hierdoor blijft de verhouding goed en hoef je ook niet bang te zijn om aan te komen. Zorg ook voor voldoende eiwitinname tijdens deze blessureperiode, zodat het herstel van de alternatieve trainingen goed gaat!