Hoe kies ik de juiste hardloopschoenen?

13 June 2019
Hoe kies ik de juiste hardloopschoenen?

Je gaat hardlopen maar je hebt geen idee welke schoenen geschikt zijn voor jou voeten. Je wilt een paar schoenen die perfect bij jou manier van lopen aansluiten. Het is dan wel belangrijk om te weten hoe je, je voeten afwikkelt. Daarbij horen de volgende termen.

Je voeten proneren tijdens het hardlopen

Een belangrijke en veelgebruikte term in het hardlopen is pronatie. Pronatie is de afwikkeling van je voet en hoe deze naar binnen kantelt tijdens het hardlopen en wandelen. Deze afwikkeling is een natuurlijke beweging van de voeten en helpt om de schokken op te vangen. Een normale afwikkeling wordt ook wel neutrale afwikkeling genoemd. Dat betekent dat de voet precies genoeg proneert. Ongeveer de helft van de hardlopers heeft een neutrale afwikkeling. Als je een neutrale afwikkeling hebt, dan land je (meestal) op de buitenkant van de hak en wikkel je, je voet af in een S-vorm via de tweede teen. Proneert je voet te veel, dan noemen we dat overpronatie. Overpronatie is als de voet overmatig kantelt of kantelt op de momenten waarop dit niet moet. In dit geval wordt veel gewicht verplaatst en gedragen door de binnenkant in plaats van de bal van de voet. Je land tijdens het hardlopen vaak wel op de buitenkant van de hak maar de afwikkeling gaat dat meer naar de grote teen of te snel naar de binnenkant van de voet. Zo’n 50% van de hardlopers hebben hier last van. Omdat best veel hardlopers overproneren, hebben veel leveranciers hier op ingespeeld en een anti pronatie schoen ontwikkeld. Wat deze schoenen doen, is de voet wat meer begeleiden tijdens het afwikkelen. Hierdoor knikt je voet wat minder naar binnen toe tijdens het afwikkelen en de druk wordt wat beter verdeeld.

Supinatie of onderpronatie

Een kleine groep hardlopers loopt iets meer op de buitenkant van de voeten. Dit noemen we supinatie of onderpronatie. De afwikkeling van de voet blijft dan eigenlijk wat op de buitenkant hangen. Er zijn voor deze groep lopers geen speciale schoenen gemaakt zoals anti pronatie schoenen. We adviseren deze groep lopers dan ook een neutrale schoen.

Heeldrop

Het woord heeldrop komt ook regelmatig terug. Heeldrop is heel simpel gezegd, het hoogte verschil tussen de hak en de teen van de zool. Een ander woord voor heeldrop is offset. Een lagere heeldrop wordt vaak aan lopers geadviseerd die wat meer op de voorvoet landen. De meeste trainingsschoenen hebben een heeldrop tussen de 8 en 12 mm. Het is echt persoonlijke voorkeur wat je prettig vind zitten tijdens het hardlopen. Overigens wil een schoen met een lagere heeldrop niet altijd zeggen dat de demping ook minder is. Merk je dat je van nature wat meer op je voorvoet land dan kan je kiezen voor een schoen met een lagere heeldrop. In de product omschrijving van de meeste hardloopschoenen, staat de heeldrop vermeld.

Breedte

Er worden een aantal hardloopschoenen gemaakt die verschillende breedte maten hebben. Dit is niet helemaal hetzelfde bij heren en dames. Voor de dames zijn er vaak de volgende breedte maten:

Narrow of 2A leest. Dit is een speciale smalle leest. Medium of B leest. Vaak zijn de schoenen waar geen breedte vermelding bij staan, een B leest. Dit is voor dames een medium breedte. Wide of D leest. Deze schoenen zijn net wat breder. Dit wordt in de schoenen vaak aangeduid met DVoor de heren zit het weer net iets anders. Narrow of B leest. Dit is voor heren een speciale smalle leest. Omdat de dames voeten vaak net wat smaller zijn, komt de medium leest van dames ongeveer overeen met de smalle leest van heren.Medium of D leest. Dit is de normale leest voor heren. Hier geldt hetzelfde voor als bij de dames schoenen. Als er bij de productomschrijving of product naam, geen breedte vermelding staat, dan kun je er eigenlijk altijd vanuit gaan dat het een medium leest is. Wide of 2E leest. Dit zijn de bredere schoenen voor heren. Deze worden vaak aangeduid met 2E of wide. Extra Wide of 4E leest. Een kleine groep hardloopschoenen worden in een speciale extra wide of 4E gemaakt. Lengte van de schoenenAlle hardloopschoenen vallen klein uit. Bij elk merk adviseren we dan ook om minstens een maat of zelf twee maten groter te kopen dan de normale schoenmaat. Ook adviseren we een halve centimeter tot een centimeter ruimte aan te voorkant vrij te hebben. Tijdens het afwikkelen komt je voet altijd wat naar voren in de schoenen. Het is dan ook niet prettig om met de grote teen tegen de voorkant van de schoenen aan te komen. Pas je schoenen nooit alleen zittend maar ga staan en loop een paar keer binnenshuis op en neer. Indien mogelijk, ren de trap een paar keer op en neer. Op deze manier weet je hoe de schoenen om de voeten passen en koop je niet een te kleine schoen.