Hoe herken ik een blessure?

3 April 2019
Hoe herken ik een blessure?

Je bent lekker bezig met sporten en plots voel je iets! Wat nu? Wanneer moet je wachten en wanneer moet je er naar handelen, dat zijn de moeilijke dingen om mee om te gaan. Je wilt toch niet overkomen als een zeur, die bij iedere pijntje aan de bel trekt. Wat vanzelf is gekomen gaat vanzelf weer weg, toch?! Daniël van Gool MSc. geeft je een aantal handige tips om hier op een verantwoorde manier mee om te gaan.

Vier tips om beter om te gaan met je pijntjes

Je wilt natuurlijk een blessure graag voorkomen en alle mogelijke maatregelen hiervoor ondernemen. Daarom lees je een aantal handige tips om hier beter mee om te gaan.

1. Zorg voor voldoende rust

De meeste blessures ontstaan omdat het lichaam onvoldoende is uitgerust. Rust kan behaald worden in je slaap (gemiddeld 7/8 uur), door een gezonde leefstijl aan te houden en door voldoende hersteltijd tussen de trainingen.

2. Wacht niet langer dan 14 dagen

Is je klacht na 14 dagen nog niet voor 80% verminderd, schakel dan snel advies in. Op dat moment heeft je lichaam extra zorg nodig om te herstellen. Zorg kan gezien worden in de zin van een doktersbezoek of een bezoek aan de fysiotherapeut. De fysiotherapeut is niet voor niks specialist op het gebied van bewegen. In deze fase zijn vormen van bewegen altijd nog mogelijk.

3. Als je langer wacht dan 14 dagen

Het gevaar bestaat dat als je langer wacht met zorg inschakelen, de tijd van het herstel verdubbeld wordt. Gemiddeld wachten mensen 3 maanden voordat ze daadwerkelijk iets met hun klacht gaan doen. Bij problemen langer dan 2-3 maanden spreken we al over chronische klachten. Hierdoor moet soms gestopt worden met sporten.

4. Zorg voor een goede diagnose

Tegenwoordig zijn fysiotherapeuten erg goed in staat om met testen en aanvullend onderzoek (zoals echografie) een diagnose te stellen.. Iedereen zal zijn of haar advies geven maar volg vooral de adviezen van de experts.

Dus wacht niet te lang en pas bovenstaande tips goed toe!

Daniël van Gool MSc.
Fysiotherapeut-Manueel therapeut-MSU echografist