Hoe behaal ik mijn doelstelling?

13 March 2019
Hoe behaal ik mijn doelstelling?

Misschien ben je 2019 begonnen om hard te werken aan je nieuwe doelstelling en hopelijk lig je nog op koers! Zijn er nog geen factoren die van invloed zijn geweest op het proces, houdt je lichaam zich nog goed en kan je de motivatie om door te gaan nog steeds vinden?

Statistisch gezien is namelijk bewezen dat na 2-3 maanden, 80% van de mensen die gestart zijn met een nieuwe doelstelling, hun doel opgegeven hebben. Schrik je hiervan? Ik nog steeds, als ik het op moet schrijven. Hoe kan je dan wel je doelstelling behalen is de grote vraag. Hiervoor kun je onderstaande tips gebruiken:

1. Maak een planning

In veel gevallen beginnen doelstellingen vaak zonder plan. Tuurlijk pak je de schoenen uit de kast om naar de sportschool te gaan of om buiten te gaan hardlopen. Maar wat is nu echt je plan en hoe past deze in je dagelijks leven? Maak een planning van de week en deel je sportdagen in, zet ze in de agenda en plan er omheen.

2. Zorg dat de doelstelling reëel is

Bij het stellen van je doelstelling is de haalbaarheid ook erg belangrijk. De olympische spelen van 2020 worden geen haalbare kaart meer, maar wat wel? Wat wil je bereiken en wanneer ben je tevreden? Denk daar goed over na.

3. Maak kleine stappen

Maak 1 hoofddoelstelling maar ook subdoelstellingen. Plan deze ook weer in (punt 1) zodat je kan zien dat het werk wat je levert ook succes met zich mee brengt. Behaal in kleine stappen je totale doelstelling en geniet van het behalen van je subdoelstellingen.

4. Laat je lichaam wennen

Geef je lichaam een beetje de ruimte om te wennen aan nieuwe (of oude) belasting. Je lichaam heeft ongeveer 6-8 weken nodig om te wennen aan belasting voordat het echt sterker gaat worden. Na deze periode kan je lichaam veel meer belasting aan en kan je de belasting op gaan voeren.

Blessures liggen vaak op de loer en de volgende blog zal hier ook over gaan. In veel gevallen komt dit voort uit het gemis van bovenstaande punten. Is het je tot op heden nog niet gelukt? Maak een nieuw plan en geef niet op!
Hopelijk kan je deze tips toepassen.

Daniël van Gool MSc.
Fysiotherapeut-Manueel therapeut-MSU echografist