Het nut van pacen

2 November 2022
Het nut van pacen

Ongeacht welk niveau je loopt, het is altijd fijn om een haas/pacer te hebben. Dit kan zowel voor een groep als voor een individu. Maar wat doet een pacer en wat zijn de voordelen? Björn Koreman, Nederlands topatleet en onderdeel van het professionele NN Running Team, vertelt je er alles over.

De pacer

Een pacer is iemand die voor jou het tempo bepaalt. Bij grote stadsmarathons zie je vaak mensen meelopen met een vlag of ballon zodat ze goed herkenbaar zijn. Deze pacers zijn vaak zo goed getraind, dat ze het aangegeven tempo blindelings kunnen lopen en jij dus gewoon kunt volgen zonder je druk te maken om de tijd. Bij de snelle lopers worden de pacers vaak ingehuurd, omdat dit een enorm zware taak is op een tempo van ongeveer 20 kilometer per uur. Hier kom ik later op terug hoe dat in zijn werk gaat!

Voordelen van een pacer

Naast het juiste tempo bepalen zitten er nog meer voordelen aan het hebben van een pacer. Natuurlijk is het fijn als je niet constant op je horloge hoeft te kijken of je wel het goede tempo loopt, want daar zorgt de pacer vaak voor. Het kan zijn dat de pacer een paar seconden per kilometer harder loopt, zodat je een bepaalde marge kan opbouwen op het einde (waar het vaak wat zwaarder wordt).

Daarnaast kan de pacer ook een goede windbreker zijn. Hoe groter de pacer is, hoe meer je dat gaat helpen. Zij lopen vooraan in de groep en zullen dus het meeste wind vangen. Uit onderzoek is gebleken is dat dit voordeel bijna 5% kan bedragen, dus zorg dat je de juiste positie inneemt om minder last te hebben van de wind.

Vaak hebben de pacers een beter loopniveau dan ze op dat moment aan het ‘pacen’ zijn. Daarbij kunnen zij dus constant alert blijven op het tempo, maar ook op de lopers om hen heen. Niet alleen in noodgevallen, maar ook om de lopers net dat extra zetje te geven en te motiveren om die finishlaan te halen. Want een beetje extra motivatie is nooit verkeerd!

Amsterdam

Zelf was ik pacer bij de Amsterdam Marathon en word ik gevraagd om dit ongeveer 15 kilometer te doen. Van tevoren wordt er bij de Technical Meeting (bijeenkomst waarbij alles wordt besproken over de wedstrijd) besproken wat de tactiek van de wedstrijd gaat worden. In dit geval zou er het eerste gedeelte veel wind komen te staan, dus was mijn opdracht om het eerste deel het tempo van 3’04/3’05 per kilometer aan te houden, wat de andere lopers de hele marathon moeten volhouden. Door hen vooral uit de wind te houden op dit tempo, kunnen zij hun krachten sparen voor later in de wedstrijd.

Doordat ik aan het terugkomen ben van een wedstrijd, lag voor mij het tempo net iets te hoog met de wind tegen, waardoor ik eerder ben uitgestapt dan ik wilde doen. Maar bij ons loopt een haas, in tegenstelling tot andere tempo’s, bijna nooit de wedstrijd uit (dit kan vaak ook contractueel vastgelegd worden).

Desalniettemin waren de Nederlands Kampioen en andere lopers toch erg blij met de gedane diensten!