Hardlopen en chocolade, een goede combinatie?
16 October 2014Op 10 oktober 2014 schreven we een artikel over waarom hardlopen verslavend is. Hier kwam ter sprake dat het gelukshormoon endorfine niet alleen aangemaakt wordt met hardlopen, maar ook met het eten van chocolade. Als we het toch over chocolade en hardlopen hebben, is dat eigenlijk een goede combinatie?
Ongezond
Het eten van chocolade wordt vaak gezien als ongezond en staat bekend als een hoeveelheid calorieën waar je niet omheen kunt. Als je kijkt naar de hoeveelheid chocolade die een gemiddeld persoon per jaar eet, ongeveer vijf kilo, dan kunnen we dit zeker niet ontkennen.
Hardlopen en chocolade
Het eten van chocolade en hardlopen of sporten in het algemeen is WEL een goede combinatie. Uiteraard het liefst pure chocolade, zo puur mogelijk, en in kleine porties. Het vetgehalte van chocolade is erg hoog en hoe puurder de chocolade hoe minder vet deze is. De in chocolade verwerkte cacao heeft zogenaamde sterke antioxidanten (fenolen) in zich. Deze antioxidanten helpen bij een lage bloeddruk, laag cholesterol en werken ontsteking remmend.
De sterke antioxidanten zorgen voor soepele bloedvaten en maken het mogelijk dat het bloed minder weerstand bied wanneer de bloedtoevoer tijdens het hardlopen in de actieve spieren toeneemt. Na het eten van zo puur mogelijke chocolade kan er meer bloed naar je spieren stromen en op deze manier kan er meer zuurstof in de spieren opgenomen worden. Daarbij is pure chocolade rijk aan ijzer, koper, kalium en magnesium.
Het beste resultaat
Neem ongeveer 1 á 2 uur voor je hardlooptraining of wedstrijd één blokje pure chocolade. Wanneer je dit doet werkt de cacao het beste.
Nog een laatste tip! Na een training of wedstrijd is chocolademelk een goede en voedingrijke hersteldrank. Ook hierbij geldt, de pure of half volle chocolademelk is beter dan de volle variant.
Inspiratie >> http://bit.ly/1vhYUjt