Gaan compressiekousen blessures écht tegen?

29 April 2020
Gaan compressiekousen blessures écht tegen?

Kniehoge compressiekousen tijdens het hardlopen: je ziet ze tegenwoordig overal. Compressiekousen zouden blessures tegengaan en het herstel bevorderen. Er zijn inmiddels talloze kleuren en merken op de markt. Als fanatieke hardloopster zweer ik al meer dan acht jaar bij Herzog PRO compressiekousen. Wat doen deze kousen precies? Werken ze echt? En waarom kies ik specifiek voor Herzog?

8-100 kilometer per week hardlopen

Je kunt me gerust een ‘hardoopgek’ noemen. Ik loop gemiddeld tussen de 80-100 km per week hard. Herzog kousen zijn een vast onderdeel van mijn hardloop outfit en ze zitten steevast in mijn sporttas. Wanneer je zoveel kilometers maakt liggen hardloopblessures op de loer. Mijn CV met hardloopblessures is helaas behoorlijk indrukwekkend. Zo heb ik onder andere lang gesukkeld met achillespees- en scheenbeenklachten. Toen ik na lang aanklooien en ellendige oefeningen echt met mijn handen in het haar zat, raadde mijn fysiotherapeut mij aan om met Herzog kousen te gaan lopen. Vrij snel daarna kon ik mijn kilometers opvoeren en werd ik klachtenvrij.

De werking van Herzog compressiekousen

Hoe zit dan dan? Je hebt vast wel eens gehoord dat je bij elke voetlanding wel drie tot vier keer je eigen lichaamsgewicht opvangt. Dat betekent dat je kuiten, schenen en achillespezen veel te verduren krijgen. Herzog PRO compressiekousen zorgen ervoor dat mijn kuiten zó compact worden gehouden, dat er minder trekkrachten aan mijn kuitspieren ontstaan. De schokbelasting wordt geminimaliseerd waardoor spier- en peesschade wordt tegengegaan. Bovendien bevorderen de kousen mijn bloedcirculatie waardoor ik na mijn training of wedstrijd veel sneller herstel!

Wat maakt Herzog uniek?

Mijn fysiotherapeut vertelde mij dat het bij compressiekousen van groot belang is dat je de perfect pasvorm hebt. Heb je kousen die niet bij jouw benen passen dan is er geen enkele werking. De meeste merken bieden hun kousen simpelweg aan op basis van schoenmaat of dikste kuitomvang. Dat is eigenlijk best vreemd… Mijn fysiotherapeut maakte de volgende vergelijking: een gespierde voetballer met schoenmaat 43 heeft een totaal andere kuitomvang dan een pezige marathonloper met dezelfde schoenmaat.

Beide sporters kunnen dus nooit dezelfde compressiekous dragen. Een maatvoering S, M, L en XL is dus absoluut onvoldoende. Bij Herzog zit dat heel anders! Het maatassortiment van Herzog bestaat uit maar liefst 54 confectiematen. Doormiddel van hun geavanceerde maatapp kun je zelf je maat bepalen. Zo ben je altijd verzekerd van ‘the perfect fit’: ideaal dus!

Mijn ervaring

Toen ik de kousen net had aangeschaft en ik vastberaden en onwetend mijn voet in de kous stopte, ging het aantrekken niet zo soepel als gedacht. De fikse compressie zorgt er namelijk voor dat dit best lastig gaat. Gelukkig geldt ook hier: oefening baart kunst. En ik moet eerlijk bekennen dat deze tips mij ook een eindje op weg hebben geholpen ;-)! Hoewel ik inmiddels vrij ben van kuitklachten draag ik mijn Herzog kousen nog altijd voor extra steun.

Niet alleen verklein ik de kans op blessures, ook voelen mijn kuiten na afloop van mijn training veel soepeler. Na een wedstrijd of training draag ik de kousen graag om mijn herstel een boost te geven! Zo vind ik het heerlijk om na een pittige intervaltraining moe en voldaan met mijn herstelshake en mijn Herzog kousen op de bank neer te ploffen.