De marathon van Rotterdam

4 April 2018
De marathon van Rotterdam

Aankomend weekend wordt het eindelijk mooi weer, maar nog beter: de Marathon van Rotterdam staat op de agenda! Op 7 en 8 april vindt de 38e editie van de NN Marathon Rotterdam plaats. Duizenden lopers uit verschillende landen en de absolute wereldtop ervaren hoe het is om te finishen op de Coolsingel! Met ruim 950.000 toeschouwers is de marathon een van de gezelligste van Nederland! Het wordt beschreven als een marathonweekend met een mix van (top)sport en een volksfeest.

De marathon heeft een rijke historie en met drie wereldrecords staat de marathon in Rotterdam zowel nationaal als internationaal bekend als een toonaangevend loopevent.

Rotterdam organiseerde voor de Tweede Wereldoorlog al hardloopwedstrijden. Deze events werden gesteund door het blad ‘Het Leven’. Het begon op de Nenijto-Sinterbaan naar Nieuwerkerk aan de IJssel en weer terug. In 1937 werden dit de Nationale Kampioenschappen. Op 22 juli 1950 werd er opnieuw het Nationale Kampioenschap georganiseerd.

Internationaal

Het idee voor een internationale marathon in Rotterdam ontstond in 1980. Op 17 mei 1980 organiseerde de Rotterdamse atletiekvereniging PAC het nationale kampioenschap 25 km ter gelegenheid van hun 85-jarige bestaan. Met het succes van 1980 moest er een vervolg komen. Op initiatief van Gerard Rooijakkers, ambtenaar van de Gemeente Rotterdam, kwam er een gesprek met vertegenwoordigers van atletiekverenigingen uit Rotterdam. Hieruit bleek dat zij liever een nieuwe kunststofbaan wilde dan een marathon. Alleen… het organiseren van de marathon bleek makkelijker dan gedacht en zo werd in het voorjaar van 1981 de marathon georganiseerd.

Op 23 mei 1981 wordt de marathon gelopen. Er waren maar zo’n 200 lopers bij de start. John Graham uit Schotland was één van deze lopers. Na een indrukwekkende solo arriveerde hij na zes rondes door het Kralingse Bos na 2.09.28 op de Coolsingel. Zijn tijd was in die tijd zó bijzonder dat NOS-Teletekst met een bericht kwam dat de afstand niet juist zou zijn. Door de bijzondere prestatie van John Graham kwam de Marathon van Rotterdam op de marathonlandkaart.

Wereldrecords

Op 20 april 1985 was Carlos Lopes de man in Rotterdam. Met 2.07.12 liep hij een wereldrecord en werd de eerste mens op aarde die de 42,195 kilometer binnen twee uur en acht minuten liep. Een jaar later kwamen voor het eerst Ethiopische lopers naar de marathon. Abebe Mekonnen en Belayneh Densame waren de twee Ethiopiers. Densame is uiteindelijk de man geworden die door meerdere opvallende manieren nog steeds gelinkt wordt aan de Marathon van Rotterdam. Als eerste door het wereldrecord dat hij liep met de tijd van 2.06.50. Daarnaast omdat hij zeven keer aan de start stond en viermaal won.

In 2004 was het aan de Keniaan Felix Limo. Hij liep een parcours- en persoonlijk record van 2.06.14. hiermee toonde aan hij dat Rotterdam een van de snelste parcoursen ter wereld heeft. William Pipsang scherpte het parcoursrecord in 2008 aan tot 2.05.49. Een jaar later wordt het record weer verbeterd met een tijd van 2.04.27.

Vrouwen

Vrouwen speelden lang een ondergeschikte rol bij de marathon. Pas bij de 10e editie in 1990 liep Carla Beurskend een internationale aansprekende tijd met 2.29.47. Tegla Loroupe bewees in 1997 als eerste dat vrouwen ook snel kunnen zijn op het Rotterdamse Parcours. De Keniaanse liep een wedstrijdrecord van 2.22.07. Een jaar later finishte zij in een tijd van 2.20.47. Dit leidde tot grote frustraties bij de marathons van Londen en Chicago, die op allerlei manieren probeerde de prestatie te kleineren, omdat het in een gemengde race was geleverd. Tegla Loroupe trok zich er niks van aan en liep een jaar later weer in Rotterdam en won opnieuw met de tijd 2.22.48. In 2012 werd het parcourstijd van Loroupe verbeterd door de Ethiopische Tigi Gelane in een tijd van 2.18.58.