De 5 beste apps voor hardlopers!

14 November 2014

Vroeger trok je je hardloopschoenen aan en ging je simpelweg vijf of tien kilometer hardlopen. Deze tijd is voorbij, want tegenwoordig willen we alles meten en weten. Statistieken van onze prestaties, welke we dan ook nog eens willen delen op social media. Met de volgende vijf hardloop apps loop je weg!

Nike+ Running

Nike is onder hardlopers één van de meeste bekende en populaire hardloopmerken. De Nike+ Runnig app is gratis en één van de betere op het gebied van hardlopen. Het enige wat je nodig hebt is een Nike+ account en je kunt direct van start. Je stelt in wat voor loop je wil doen, of je muziek aan wil zetten, of je indoor of outdoor loopt en hoe je de telefoon draagt.

Wanneer je gaat hardlopen zie je de tijd, het aantal afgelegde kilometers en de daarbij horende gemiddelde snelheid. Zit je trainingsronde of wedstrijd erop, dan zie je direct het resultaat. De afgelegde afstand wordt in het kaartje weergegeven dus is het een aanrader om je GPS aan te zetten. Op het kaartje worden snelle stukken aangegeven met groen en gewandelde delen met rood. Daarnaast kun je met een smiley aangeven hoe het hardlopen ging en als je wil kun je er zelfs een notitie bij maken. Nog een leuke toevoeging is dat je aan kunt geven op welke hardloopschoenen je loopt. Zo hou je direct bij hoeveel kilometers deze hardloopschoenen al hebben gemaakt.

Door de mogelijkheid om aan te geven of je persoonlijke records hebt gehaald stimuleert Nike je om de volgende keer net dat beetje harder of langer te lopen. Daarnaast deelt de app ook badges uit bij een aantal afgelegde kilometers. Dit zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft. De behaalde prestatie kun je delen via social media en na afloop van je training of wedstrijd kun je zelfs een selfie maken, zodat iedereen kan zien hoe zwaar het was.


Endomondo

Een andere fijne hardloop app is Endomondo. Een lichte, maar overzichtelijke app waarmee je trainingen en wedstrijden kunt vastleggen. Ook deze app is gratis en geeft een duidelijk overzicht van de afgelegde tijd en afstand. Wanneer je GPS aanzet krijg je automatisch een seintje als je halverwege bent, zodat je op dat moment weer veilig huiswaarts kunt keren.

Om je motivatiespier optimaal in conditie te houden kun je vrienden toevoegen die ook gebruik maken van deze app. Op deze manier is het mogelijk om tijden te vergelijken en onderlinge duels op te zetten. Door de app aan je Facebookaccount te linken zie je wie van je vrienden deze app ook op zijn of haar telefoon heeft geïnstalleerd en is het maken van een connectie zo gepiept. Gelukkig is het vergelijken van de tijden geen verplichting, maar kan je wel je voortgang delen. Anderen zien een kaartje met de route en tijd. Ook zie je op een kalender welke dagen je gelopen hebt en de snelste tijd wordt onderscheiden met een beker.

Zoals we al zeiden is deze app gratis. Maar wil je echt serieuzer aan de slag en bijvoorbeeld toegang krijgen tot trainingsplannen of uitgebreide overzichtsstatistieken, dan moet je een abonnement bij Endomondo afsluiten.


Strava

De Strava hardloop app heeft een zeer fraai design en is geschikt voor zowel hardlopers als fietsers. Tijdens het hardlopen kun je bekijken hoe lang je al loopt, welke afstand je hebt afgelegd en wat je gemiddelde snelheid is. Ook kun je tussentijden per kilometer bekijken en met GPS zie je op de kaart waar je hebt gelopen.

Aan de hand van mail, Strava en Facebook kun je sporters toevoegen die je kent en op deze manier kun je hun prestaties en afstanden vergelijken met hetgeen wat jij hebt gelopen. Om je motivatie op peil te houden heeft Strava verschillende uitdagingen toegevoegd en kun je eigen uitdagingen bijvoegen.

Ook bij Strava is het mogelijk om een abonnement af te sluiten. De voordelen die je hier van hebt zijn trainingsvideo’s of een klassementfilter waarin je kunt zien wat jouw prestaties zijn ten opzichte van andere mensen met dezelfde leeftijd en hetzelfde gewicht.


Runkeeper

Een volgende bekende app om wedstrijden en trainingen mee te registreren is Runkeeper. Hetgeen wat je ziet is de tijd, gemiddelde snelheid, het aantal verbrande calorieën en natuurlijk de afgelegde kilometers. Na je hardloopactiviteit zie je dankzij de GPS direct jouw ronde op een kaart. Als je samen hebt gelopen kun je diegene taggen in het verslag en daarnaast is de prestatie te delen via Twitter en Facebook. Zo laat je zien waar je hebt gelopen en hoe snel je was.

Het is bij Runkeeper mogelijk om de doelen die je wilt behalen in te stellen. Wil je daarvoor een trainingsschema volgen, dan moet je betalen. Het is tegen betaling ook mogelijk om nog meer visuele statistieken te ontvangen of begeleid te worden door een personal coach.


iSmoothRun

Als laatste hardloop app hebben we de iSmoothRun geselecteerd. Deze app houdt de tijden en snelheid bij. De app is visueel minder mooi dan de andere vier, maar heeft als handig pluspunt de exportfunctie. De iSmoothRun hardloop app registreert data zoals het aantal stappen, de gemeten afstand tussen de stappen bij zowel een klim als afdaling. Het pluspunt aan deze app is dat al deze data geëxporteerd kan worden naar andere apps zoals Nike+ Running, Strava en Runkeeper. Zo bekijk je in één oogopslag hoe de resultaten los van elkaar gepresenteerd worden. Deze app is helaas, als enige van de vijf, niet gratis.


Inspiratie: http://bit.ly/1uYCg0P