Compressie....... wat doet het nu eigenlijk?

22 February 2018
Compressie....... wat doet het nu eigenlijk?

 

Compressiekleding is tegenwoordig in de sportwereld onmisbaar. Waar deze verandering eerst vooral zichtbaar was bij trailrunning, triathlon en bij marathons, kom je het tegenwoordig ook steeds vaker tegen in andere sporten zoals wielrennen.

Iedere sporter herkent dat gevoel wel. Vermoeide zware benen na afloop van de sportactiviteit of altijd weer datzelfde terugkerende pijntje in de kuiten. De compressiekleding van Compressport is speciaal ontworpen voor specifieke spiergroepen, zoals armen, kuiten of bovenbenen. Per sport kan het verschillen welke spiergroep het meest wordt belast. Maar welke compressiekleding is nu geschikt voor welk moment en voor welke spiergroep?

Compressport geeft je daarom in deze blog inzicht in de werking van compressiekleding.

Achtergrond Compressport

Sinds 2008 heeft Compressport een uitgebreid assortiment met compressieproducten. De Zwitsers hebben een achtergrond in de medische research en doen uitvoerig onderzoek naar de werking van de producten. Alles draait hierbij om passie. Passie in training, passie voor extreme races en passie om grenzen te verleggen. De producten worden dan ook getest in de zwaarste condities in Abu Dhabi, Hawaï, op de Mont Blanc of in de Sahara.

Onder het mom van ‘where ever you race, we support you’ is Compressport partner van veel grote evenementen zoals de Ultra-Trail du Mont Blanc en de Ironman. Daarnaast is Compressport ook partner van 7 UCI World Tour ploegen, waaronder Lotto-Jumbo en Lotto-Soudal.

Top 10 voordelen van Compressport compressiekleding

Veel professionele atleten gebruiken compressiekleding van Compressport, maar wat zijn nu de voordelen voor jou als recreatieve sporter?

Voor het sporten zorgt compressie voor een licht gevoel, dat de spieren stimuleert. Tijdens het sporten absorbeert compressie schokken en vertraagt het vermoeidheidsgevoel. Wetenschappelijk onderzoek, dat in 2014 werd gepresenteerd aan het IOC in Monaco toonde aan de kans op blessures met 29%(!) afneemt door het dragen van compressiekleding tijdens de training en wedstrijden. Dit onderzoek is gedaan onder 1200 sporters. Na het sporten zorgt compressie voor een sneller herstel.

Hieronder hebben we de voordelen van het dragen van compressiekleding voor je op een rijtje gezet.

 

Voordelen tijdens de inspanning

  • 33% minder spiervibratie
  • 42% minder spierschade, dus minder snel een vermoeid gevoel in de spieren.
  • 52% minder spierontsteking
  • 50% minder pijn tijdens inspanning en daardoor beter herstel na afloop
  • 29% minder kans op kramp en verlaagd risico op blessures

Voordelen tijdens herstel

  • 20% betere terugloop van het bloed naar het hart
  • 15-20% meer zuurstof voor spieren. Zuurstof voor de spieren is nodig om beter te herstellen!
  • 13% minder lactaatophoping waardoor het herstel sneller is
  • 100% minder zwelling, dus lichte en frisse benen tijdens herstel
  • +7 watt per seconde bij een vijf minuten durende maximale inspanning voorafgegaan door 15 minuten herstel met Compressport

 

De voordelen van Compressport compressiekleding zijn wetenschappelijk aangetoond. Twee recente meta-analyses, gebaseerd op veertig wetenschappelijke onderzoeken, laten zien dat sportcompressie zorgt dat sporters beter presteren en sneller herstellen ongeacht welke sport zij beoefenen.

Compressport werkt uitsluitend met kleding zonder ongemakkelijke naden, omdat dit de ultieme compressie en het comfort levert tijdens het sporten. Door de lichte en ademende vezels ontstaat een goede thermoregulering waardoor de compressiekleding gewoon gedragen kan worden bij warm weer. Hoewel compressiekleding een belangrijk onderdeel is van Compressport, wordt ook andere kleding ontworpen die als doel hebben ultralicht en comfortabel te zijn.

Puck Moonen Compressport

Puck Moonen – Lotto Soudal Wielerploeg

Actief vs. passief herstel

De werking van compressiekleding wordt steeds vaker aangetoond door wetenschappers, maar wanneer gebruik ik welke compressiekleding? Hiervoor is het goed om per product te kijken waarvoor dit het beste geschikt is. Zo zijn er twee soorten herstel, namelijk actief en passief. Compressiekleding helpt bij zowel actief als passief herstel, maar niet in dezelfde mate. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen actief en passief herstel?

Actief herstel is een lichte spieractiviteit, zoals wandelen. Deze activiteit duurt niet langer dan 3 uur. Passief herstel is volledige rust, dus is er geen sprake van spieractiviteit. Een goed voorbeeld hiervan is op de bank liggen of reizen. Hieronder wordt in een overzicht weergegeven welke producten geschikt zijn voor welk moment.

Elke compressieproduct heeft zijn eigen doel met betrekking tot het optimaliseren van de prestatie of het herstel. Daarom heeft Compressport een uitgebreide range aan compressieproducten, die elk geschikt zijn voor een andere spiergroep, vóór, tijdens en na de sportactiviteit.

 

Runshort

Full Sock

Full Sock Ultralight

R2 v2

Armsleeve

Quad

Actief

X

X

X

X

X

X

Passief

 

X

X

 

X

X

 

 

 

 

 

 

 

Spiergroep

Kuit & Bovenbeen

Kuit

Kuit

Kuit

Arm

Bovenbeen

 

Compressport Hardloopshop.nl

Mythes over compressie……

Compressieproducten zijn alleen bestemd voor professionele atleten.

Sportcompressie is niet voor iedereen
Ook bij afwezigheid van medische voorschriften kan sportcompressie werken, door bijvoorbeeld blessures te voorkomen.

Naadloze compressie is nog geen naadloze compressiekleding
Bij Compressport wordt uitsluitend gewerkt zonder ongemakkelijke naden, omdat dit de ultieme compressie en comfort levert bij herstel en tijdens het sporten. Naadloos betekent dat het rafelt, wat zorgt voor een langere levensduur.

Warm weer maakt het dragen van compressiekleding ondraaglijk
De producten van Compressport worden met lichte en ademende vezels voor betere thermoregulering.

Voordelen van compressiekleding zijn niet wetenschappelijk bewezen
Twee recente meta-analyses, gebaseerd op veertig wetenschappelijke onderzoeken, laten zien dat sportcompressie zorgt dat sporters beter presteren en sneller herstellen ongeacht welke sport zij beoefenen. Bij een kleinschalig onderzoek, waarbij sportcompressie geen invloed had, lijkt dit te komen door het type compressie dat is getest.

Compressiekleding is niet voor elke sport geschikt
Alle hierboven genoemde voordelen van compressiekleding zijn bruikbaar in elke sportdiscipline. Van trailrunning tot triathlon, van fietsen tot zwemmen en van rugby tot basketbal.

Alle compressiekleding kan worden gebruikt in alle omstandigheden
Elke compressieproduct heeft zijn eigen doel met betrekking tot het optimaliseren van de prestatie of het herstel. Daarom heeft Compressport een uitgebreide range aan compressieproducten, die elk geschikt zijn voor een andere spiergroep, vóór, tijdens en na de sportactiviteit.

Voor: compressie zorgt compressie voor een licht gevoel, dat de spieren stimuleert.

Tijdens: compressie absorbeert schokken, vertraagt het vermoeidheidsgevoel en verlaagt de kans op blessures.

Na: compressie zorgt voor een sneller herstel.

Compressiekleding kan de kans op blessures niet verlagen
Wetenschappelijk onderzoek, dat in 2014 werd gepresenteerd aan het IOC in Monaco toonde aan de kans op blessures met 29% afneemt door het dragen van compressiekleding tijdens de training en wedstrijden. Dit onderzoek is gedaan onder 1200 sporters.

Compressport heeft alleen compressiekleding
Hoewel compressiekleding een belangrijk onderdeel is van Compressport, wordt ook andere kleding ontworpen die als doel hebben ultralicht en comfort.

Nieuwsgierig naar de volledige Compressport collectie? Bekijk 'm hier!

Compressport Hardloopshop.nl Compressiekleding