De beste looptechniek voor beginners

9 November 2021
De beste looptechniek voor beginners

Of je doel nu is om efficiënter te lopen of om sneller te lopen, het is altijd erg belangrijk dat je goed naar je loopstijl kijkt. Vooral als je net begint met lopen, zijn er ongetwijfeld een aantal punten waar je goed op kunt letten. We geven je graag een paar handige tips die je toe kunt passen voor een betere looptechniek.

Een loopbeweging is te onderscheiden in de landing met steunfase, de afzet en zwaaifase

Je weet natuurlijk dat lopen een cyclische beweging is. Je maakt namelijk steeds dezelfde beweging tijdens iedere pas. Loop je bijvoorbeeld 5K, dan zet je gemiddeld 4000 looppassen en komen er 4000 landingen terug. Omdat je krachten van twee tot drie keer je eigen lichaamsgewicht op moet vangen, is het volkomen normaal dat je kleine foutjes maakt. Echter kunnen deze fouten in je looptechniek grote gevolgen hebben voor je progressie Een loopbeweging is te onderscheiden in de landing met steunfase, de afzet en zwaaifase.

Vergroot de efficiëntie door je looptechniek te trainen

Het trainen van de looptechniek is belangrijk omdat het voor een groot deel bijdraagt aan je efficiëntie. Hoe efficiënter je loopt, des te meer snelheid je kunt maken met dezelfde hoeveelheid energie. Ook zijn coördinatie, uithoudingsvermogen, beweeglijkheid en kracht onwijs belangrijk en dragen bij aan een efficiënte manier van bewegen.

Tips voor het verbeteren van je looptechniek

Tijdens het lopen zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten om je looptechniek te verbeteren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je armen goed mee bewegen en dat je ze laat bewegen vanuit de schouders. Probeer om te voorkomen dat je armen teveel zijwaarts bewegen en dat de landing ‘zachtjes’ is. Ten slotte mag de romphouding rechtop zijn en mag ietsjes voorover zijn.

Experimenteer met je paslengte en pasfrequentie

Daarnaast is het ook slim om voor een snelheid te gaan waarbij je comfortabel loopt en controle kunt houden over je loopbeweging. Experimenteer met je paslengte en pasfrequentie. Je kunt bijvoorbeeld je pasritme variëren door muziek te gebruiken, waardoor je makkelijk kunt lopen op het aantal beats per minuut.

Ontvang advies van een looptrainer

Met bovenstaande tips ben je net een stapje dichtbij de ideale looptechniek. Echter doet het je ook goed om een keer advies in te winnen van een looptrainer. Zo ziet een looptrainer net even wat beter of er bijvoorbeeld toch teveel spanning in bijvoorbeeld je nek of schouders zit. Ook kan je voetlanding beter worden geanalyseerd en of je een bepaalde oefening correct uitvoert.

Powered By: Hardlopen.nl