Tips voor lopen in de winter

26 January 2021
Tips voor lopen in de winter

In deze blog vertel ik jullie graag hoe ik de winter doorkom en help ik jullie graag met een aantal tips hoe jullie het beste deze koude en donkere maanden door kunnen komen!

Dus naast de standaard warme kleren die ik hieronder uitleg, ga ik jullie ook een aantal tips geven om veilig over straat te gaan!

THERMOKLEDING

Zorg dat je minimaal één thermoshirt en broek in de kast hebt liggen. Zeker met enorm koude temperaturen kunnen deze goed van pas komen. De thermobroek draag ik persoonlijk niet heel snel (dan moet het écht koud zijn), maar een thermoshirt is rond het vriespunt echt al een must! Het voordeel is dat je verder niet heel veel laagjes meer hoeft te dragen om toch lekker warm te blijven!

REGENJAS

Zeker als er ook nog veel wind staat en het begint te regenen, dan is er niks zo fijn als een hardloopjack die waterbestendig is. Sommige zijn wat aan de zware kant, maar tegenwoordig zijn er ook genoeg lichte varianten. Deze jasjes ademen doorgaans iets minder goed, maar dat houdt dan ook meteen de warmte rondom je lichaam goed. Voor mij echt een must als ik veel in Nederland train!

WINTER ACCESSOIRES

Het meest voor de hand liggend zijn natuurlijk de muts en handschoenen, welke ik doorgaans de hele winter gebruik (met name de handschoenen). Ik merk dat ik de handschoenen vaak na een half uur uit doe omdat mijn handen warm genoeg zijn, dus zorg voor een jasje met zakken waar je ze in kan doen. Daarnaast zweer ik altijd bij een buff die ik om mijn nek doe. Ook hierbij vind ik dit in de beginfase van mijn training lekker om het goed warm te krijgen. Het makkelijke is dat je deze bijvoorbeeld makkelijk om je pols heenslaat als je deze niet meer gebruikt. Zo heb je meteen een goede zweetband om je pols!

VERLICHTING

Zelf probeer ik vaak overdag te trainen, omdat dat in mijn situatie goed gaat. Maar er zijn genoeg momenten dat dit niet kan en dan is goede hardloopverlichting essentieel. Hierbij ben ik van mening dat je best mag investeren in goede lampjes (desnoods 1 extra), want overig verkeerd ziet je niet goed en heeft vaak moeite met het inschatten van de snelheid van een hardloper. Investeer dus in je eigen veiligheid!

VOEDING

Het is vanzelfsprekend dat je in de winter minder zweet dan in de zomer, maar onderschat niet dat je alsnog veel vocht en mineralen verliest. Zorg dus ook in de winter dat je dit goed aan blijft vullen tijdens en na je hardlooprondje, zodat het herstel naderhand vlot gaat. Zelf gebruik ik bij trainingen langer dan een uur de Maurten 320 mix, zodat ik genoeg koolhydraten en vocht binnenkrijg. Voor het herstel stap ik dan altijd over naar Doubdle, welke boordevol vitamines en mineralen zit om na je training weer aan te vullen!