Pronatie en hardloopschoenen, hoe zit het?

10 February 2014
Pronatie en hardloopschoenen, hoe zit het?

Iedere Hardloper loopt anders, dit is ook de reden dat er dusdanig veel verschillende hardloopschoenen verkrijgbaar zijn. Hardloopschoenen zijn op verschillende manieren in te delen. Een belangrijke daarin is de onderverdeling op afwikkeling. Of te wel de mate van pronatie van de voet van de loper.

Wat is pronatie?
Tijdens het hardlopen kantelt je voet naar binnen. Dit kantelen van de voet wordt pronatie genoemd. De mate waarin en de exacte manier bepaald welke soort pronerende hardloper je bent.

Wat doet pronatie?
Pronatie zorgt ervoor dat bij het neerkomen van de voet tijdens het rennen of lopen, de schok wordt verzacht. Daarnaast reageert de voet door pronatie beter op de ondergrond, hij herkent als het ware de ondergrond en past zich daarom aan.

Welke soorten pronatie zijn er?
Kort gezegd zijn er drie soorten pronatie. Naast de grootste groep van neutrale hardlopers, zijn hardlopers welke meer dan “normaal” proneren, of te wel overpronatie (ook wel antipronatie hardloopschoenen genoemd). Daarnaast zijn er runners welke juist minder proneren, of te wel onderpronatie (ook wel supinatie genoemd).

Dat je een bepaald pronatiepatroon hebt kan geen kwaad, maar om blessures te voorkomen is het wel van belang dat je de juiste runningschoenen koopt die geschikt is bij jouw pronatie.

Tegenwoordig worden door bijna alle leveranciers hardloopschoenen aangeboden speciaal ontworpen voor verschillende pronatiepatronen. Bijvoorbeeld de Asics Hardloopschoenen worden zeer duidelijk gecategoriseerd. Ook op haar website besteed Asics veel aandacht aan de diverse pronatievormen.
Daarnaast zijn er ook merken zoals Salming welke geen onderverdeling hebben in pronatie. Salming heeft bijvoorbeeld alleen maar Natural Running schoenen.

Visueel gezien zien de drie pronatie typen er als volgt uit:

Neutrale hardloopschoenen
Neutrale hardlopers

 

Onderpronatie hardloopschoenen
Onderpronatie (ook wel supinatie genoemd)

 

Overpronatie hardloopschoenen
Overpronatie / Antipronatie

 

Wil je hardloopschoenen kopen? Ga dan direct naar http://www.hardloopshop.nl/hardloopschoenen

Wil je meer advies, onze hardloop specialisten staan je graag te woord via 0416-652803 of per mail via ons contactformulier (reactie binnen 1 werkdag).