Het vinden van de juiste schoenen

9 August 2019
Het vinden van de juiste schoenen

Ben je een beginnend hardloper en wil je graag weten welke schoen bij je past? Logisch, want de hardloopschoenen moeten als gegoten zitten en perfect op jouw loopstijl aansluiten. Natuurlijk hangt de beste hardloopschoen ook van jouw persoonlijke voorkeur af, maar om je alvast op weg te helpen vertellen we je graag meer over de basis van de schoen.

Jouw voeten proneren tijdens het lopen

Tijdens het lopen zal elke voet proneren. Proneren is niets meer dan dat je voet zich op een natuurlijke manier naar het midden afwikkelt en vervolgens via de tweede en derde teen de afzet maakt. Op het moment dat je contact maakt met de grond komt bij de meeste lopers eerst de buitenkant van de hak op de grond.

Overpronatie

Vaak wordt er samen met pronatie ook overpronatie genoemd. Tijdens overpronatie zakt de voet te ver naar binnen. Maak je als eerst contact met de grond met de buitenkant van de hak? Dan merk je dat je voet naar binnen zakt, in plaats van een natuurlijke afwikkeling via het midden van de voet. Dit komt regelmatig voor en hier worden speciale antipronatie hardloopschoenen voor op de markt gebracht.

Supinatie/onderpronatie

Een kleine groep mensen loopt op de buitenkant van de voeten. Dit wordt supinatie of onderpronatie genoemd. Je enkels kantelen tijdens het lopen iets buiten. Loop je al enige tijd, dan herken je deze loopstijl aan extra slijtage aan de buitenkant van de schoenen. De oorzaken van deze loopstijl kunnen voetblessures, O-benen of een verkeerde voetstand zijn.

Heeldrop/offset

Een heeldrop, ook wel een offset genoemd, is het verschil in zooldikte tussen de hak en de teen. Vooral bij hardloopschoenen wordt hier veel overgesproken. Een lagere heeldrop wil niet altijd zeggen dat er minder demping is, of dat het een neutrale of antipronatieschoen is.

Wanneer kies je voor een bepaalde heeldrop?

Het is soms lastig kiezen of je nou voor een schoen gaat met een heeldrop van 8 mm of 12 mm. Het heeft vaak ook te maken met wat je zelf fijn vindt en wat je natuurlijke looppatroon is.

Zo maakt een lagere heeldrop het landen op de voorvoet wat gemakkelijker. Dus merk je dat je van nature al wat meer op je voorvoet loopt, ga dan voor een schoen met een lagere heeldrop. Zie je dat je loopmaatje juist erg op de hak land, dan biedt een hogere heeldrop een fijne uitkomst.

Bij vrijwel alle hardloopschoenen vermelden we voor je wat de heeldrop is. Zo hebben bijvoorbeeld alle trainingsschoenen van Saucony een heeldrop van 8 mm, maar hebben de meeste andere hardloopmerken gekozen voor een heeldrop van 10 mm.

Wat is de beste maat?

De meeste hardloopschoenen vallen klein uit. Het is dan ook niet zo vreemd dat je een maat of misschien zelfs twee maten groter nodig hebt dan je normale schoenmaat. Omdat we adviseren om altijd een halve centimeter tot een centimeter ruimte aan de voorkant vrij te hebben, zit je hier dus al snel aan.