Getest: New Balance - 1080 v13

13 October 2023
Getest: New Balance - 1080 v13

De New Balance 1080 is inmiddels een gevestigde naam in de hardloopwereld. Als het merk nog maar één schoen mocht produceren dan zou het zeker de 1080 zijn. Toch is New Balance altijd wel zoekende geweest in de ontwikkeling van deze schoen en is het al in veel verschillende gedaantes op de markt gekomen. Met de dertiende versie van deze schoen heeft de schoen weer diverse updates gekregen. De schoen is de afgelopen maand grondig getest door marathonloper Rick om tijdens de introductie alle ins en outs van deze schoen te kunnen delen.

Eerste indruk

Direct bij openen van de doos zie je een totaal vernieuwd design. De schoen oogt moderner en je hebt gelijk zin om de schoen aan te trekken. Vanaf het moment van aantrekken van de schoen voel je uitermate veel comfort. Het bovenwerk sluit goed aan om de voet, de hak is erg zacht en de vele demping is voelbaar. Ook voelt te schoen veel lichter aan dan de voorvanger en is dus absoluut geen blok aan je been.

 

Vernieuwingen

De schoen heeft een aantal belangrijke vernieuwingen. Zo is het bovenwerk beter omsluitend dan bij zijn voorganger door het nieuwe design van het geweven materiaal. Daarnaast is het binnenwerk om de hak verbeterd, waardoor de schoen daar zachter aanvoelt. De tussenzool bestaat nog steeds uit Fresh Foam X maar is dikker en de heeldrop is aangepast van 8 naar 6 mm. Daarnaast is ook de hoeveelheid rubber verminderd op de outsole waardoor de schoen een stuk lichter is.

Loopervaring

Inmiddels is de schoen gedurende een maand meer dan 100 kilometer getest tijdens zowel korte als langere duurlopen. Daar waar er in het verleden nog wel eens twijfels waren over de diverse versies van de New Balance 1080 is de v13 echt een must have. Al vanaf het begin loopt de schoen erg prettig door alle vernieuwingen. Het is vanaf de eerste run alsof hij helemaal op jouw voet persoonlijk gemaakt is en zit. Zowel tijdens de herstelloop na een zware training als tijdens een langere duurloop blijft de schoen leveren. Alleen in warme omstandigheden kunnen de voeten wat warm worden door het dikkere materiaal van de upper.

Conclusie

Ben je op zoek naar een schoen met veel comfort. Dan is de New Balance 1080v13 echt een goede keuze. De schoen sluit perfect aan om de voet en geeft onwijs veel demping. Loop je vaker dan 3x per week dan is het wel goed om er een tweede paar bij te hebben ter afwisseling, dit om de levensduur van de schoen te vergroten en het comfort te blijven ervaren.