Hardloopschoenen met carbon

Hardloopschoenen met een carbonplaat in de zool zijn het laatste jaar hot en worden echt een begrip in de hardloopwereld. Zeker wedstrijdlopers willen niet meer lopen zonder een carbon schoen, want ze helpen je op weg naar een nieuw persoonlijk record op jouw favoriete afstand. Maar wanneer ga je op een carbon schoen lopen? En is deze schoen voor iedereen geschikt? Het is een dure aankoop dus we snappen heel goed dat je vragen hebt over het product.


In 2017 was Nike het eerste merk wat een schoen gemaakt heeft met een carbon plaat. Zij ontdekte dat er met deze schoen 4% efficiënter gelopen werd dan met een andere wedstrijd schoen van het merk. Deze 4% kwam ook weer terug in de naam van de schoen: Nike Vaporfly 4%. De schoenen bevatten een, over de gehele lengte van de schoen, carbonplaat. Dit zorgt, samen met een responsieve demping, voor een nieuwe super snelle schoen. Nu maken ook merken als Saucony, adidas, HOKA en ASICS schoenen met een carbon zool.

De voordelen van een carbonplaat

Maar wat maakt carbon hardloopschoenen zo speciaal? Allereerst is dat het gewicht. De carbonplaat in de schoenen is heel licht. Het rennen kost dan relatief weinig energie. Dat betekend dat je gemakkelijker wat verder of harder kunt rennen. Daarnaast heeft de carbonplaat als het ware een springveer functie.
Het idee achter de carbon plaat is dat het energie teruggeeft en extra stimulans faciliteert tijdens de pasafzet. Een belangrijk punt is wel, dat je hiervoor de juiste minimale hardloopsnelheid moet hebben zodat de carbonplaat zijn werking kan doen. Wanneer je als loper wat sneller loopt, land je vaak ook meer richting de voorvoet. Schoenen met een carbonplaat zijn dus vooral bedoelt voor het lopen van snelle wedstrijden.


Ben je op zoek naar carbon hardloopschoenen, dan ben je bij RunningDirect aan het juiste adres. We hebben schoenen met een carbon zool van merken als Nike, ASICS, adidas, HOKA, Saucony en meer.