Welke hardloopkleding trek ik aan?

1 April 2020
Welke hardloopkleding trek ik aan?

Tijdens de wisseling van de seizoenen kan het lastig zijn om te bepalen welke hardloopkleding je aantrekt. Wil je graag weten welke hardloopkleding voor welke temperatuur geschikt is? Je leest het hier!

Houd rekening met de gevoelstemperatuur

Wist je dat je gevoelstemperatuur ongeveer tien graden hoger ligt tijdens het lopen? Het is daarom belangrijk dat het ´frisjes´ aanvoelt zodra je start met lopen. Binnen no-time is je lichaam goed opgewarmd en ben je jezelf dankbaar dat je niet een extra laag aan hebt getrokken. Tijdens het vriespunt voelt het tijdens je run aan als tien graden. Wordt er 20 graden voorspelt, dan is de gevoelstemperatuur tijdens je run 30 graden.

Welke hardloopkleding voor welke temperatuur?

Nu je weet dat je gevoelstemperatuur ongeveer tien graden hoger ligt tijdens het lopen, wordt het tijd om naar de weersvoorspellingen voor je volgende run te kijken. Houd hiervoor onderstaande tabel aan:

 

Temperatuur

Aanbevolen hardloopkleding

< 0 graden

Basislaag met lange mouw, hardlooplongsleeve met hoge hals (ritssluiting), lange winter hardlooptight en hardloophandschoenen, oorwarmers of een muts. Optioneel: hardloopjack.

< 5 graden

Basislaag met korte mouw (of mouwloos), hardlooplongsleeve met hoge hals (ritssluiting), lange hardlooptight en hardloophandschoenen, oorwarmers of een muts. Optioneel: hardloopjack.

5 - 10 graden

Hardlooplongsleeve met hoge hals (ritssluiting) en een lange of driekwart hardlooptight.

10 - 15 graden

Hardloopshirt of hardlooplongsleeve en een driekwart of lange hardlooptight.

> 15 graden

Hardloopshirt of een mouwloze hardlooptop en een hardloopshort.


Een hardlooptraining of -wedstrijd?

De weersvoorspelling speelt een grote rol in het bepalen van je hardloopoutfit. Maar heb ook gedacht aan het feit dat een bepaalde hardlooptraining of een -wedstrijd invloed hebben op je gevoelstemperatuur? Zo krijg je het sneller warm tijdens een intensieve intervaltraining en ook tijdens wedstrijden kunnen de adrenaline en intensief pieken een grote invloed hebben op je gevoelstemperatuur. Het is dan ook helemaal niet zo vreemd dat je in de wintermaanden wedstrijdlopers met een hardloopshirt en -short ziet.

Maak gebruik van laagjes

Om jezelf goed warm te houden, is het aan te raden om meerdere laagjes te dragen. Denk hierbij aan thermoshirts met een korte mouw, thermoshirts met een lange mouw, hardloopjacks, longsleeves, mouwloze tops en bodywarmers. Door meerde soorten laagjes in huis te halen, weet je ook net even wat beter wat voor laagje het meest geschikt voor je is bij een bepaalde temperatuur.