Wedstrijd tips

20 April 2018
Wedstrijd tips

Na lang trainen is het moment eindelijk aangebroken, de wedstrijd! Maar hoe kan je jezelf nu het beste voorbereiden op een wedstrijd? In deze blog geven we je 7 tips, zodat je goed voorbereid de wedstrijd kan beginnen.

1. Goede hardloopkleding

Voor een wedstrijd nieuwe schoenen, broek of shirt kopen is niet verstandig. Je moet kleding dragen waarvan je zeker weet dat het comfortabel zit en niet gaat irriteren. Met nieuwe kleding weet je dit niet en kan het je loopprestatie verminderen. Ga nooit voor het eerst met nieuwe schoenen een wedstrijd lopen. Zodra deze niet lekker zitten kan je last krijgen van je knieën, heupen, enkels, schenen, kuiten of blaren. Ga voor je oude vertrouwde kleding en schoenen waarvan je weet dat ze comfortabel zitten! Als je echt graag nieuwe kleding of schoenen wil, kan je een deal maken met jezelf. Als je de wedstrijd uitloopt mag je nieuwe schoenen kopen! Zo krijg je tijdens de wedstrijd een extra motivatie om door te gaan.

2. Stel een doel

Bedenk van te voren een realistisch doel voor jezelf. Deze doelen kunnen voor iedereen verschillen natuurlijk! De een wil graag een nieuw PR lopen terwijl de ander vooral wil genieten van de wedstrijd en weer een ander wil de race uitlopen. Elk persoonlijk doel is goed!

3. Hardloophorloge of app

Via deze techniek kan je tijdens het rennen bij houden hoe ver je bent of hoe ver je nog mpet. Naast dit kan je ook zien op welk tempo je loopt. Zo kan je zien of je te langzaam/snel gaat voor je doel. Zorg er wel voor dat je horloge of telefoon goed opgeladen is, zodat het je hele race bruikbaar is.

4. Rust

Een week voor de wedstrijd heeft het geen nut meer om nog heel hard te gaan trainen. Ga daarom voor de niet al te zware trainingen. Je hebt alle zware voorbereidingstrainingen al gehad. Een week voor de wedstrijd is tijd om je lichaam op te laden. Zorg dat je veel zit en niet teveel staat, zo kunnen je benen goed opladen.

5. Goede voeding

Eet wat je normaal ook eet voor een training of wedstrijd, experimenteren kan niet altijd even goed uitpakken. Zo kan je last van je maag/darmen krijgen, en dat wil je niet tijdens de wedstrijd! Een paar dagen voor de wedstrijd kan je het beste beginnen met koolhydraten te eten. Hierdoor krijg je voldoende energie om te verbranden tijdens de wedstrijd. Daarnaast is het verstandig om elke dag minstens twee liter water te drinken. Ook raden we je aan om een halve liter water te drinken een aantal uur voor de wedstrijd. zo droog je niet uit tijdens de wedstrijd.

6. Bereid je goed voor

Zorg dat je op de dag van de wedstrijd geen stress heb. Zo kan je het beste een dag van te voren al je spullen klaar leggen die je mee wilt nemen. Doordat je alles van te voren klaar legt kan je rustig na denken wat je nodig heb en kan je alles op je gemak checken. Dit zorgt ervoor dat je zonder zorgen aan je wedstrijd kan beginnen. Als je dan toch bezig bent met het voorbereiden van de wedstrijd kan je ook alvast kijken hoe je naar de wedstrijd gaat. Ga je met het ov kan je kijken welke trein/tram/metro/bus je nodig heb om op de juiste plaats te komen.

7. Loop je eigen tempo

Je hebt het vast al vaak gehoord, maar loop niet te hard van stapel aan het begin van de wedstrijd. Je laat je snel meeslepen door andere hardlopers om je heen. Blijf op je eigen tempo lopen, dan behaal je jouw gestelde doel!