Wat voor demping heb ik nodig?

20 June 2019
Wat voor demping heb ik nodig?

Er zijn veel verschillende hardloopmerken. Al deze merken maken ook nog eens meerdere schoenen. We snappen heel goed dat je niet precies weet waar je naar moet kijken om een paar nieuwe schoenen aan te schaffen. Daar helpen we je graag bij verder.

Waar wil je gaan lopen?

Belangrijk is om te weten waar je wil gaan lopen. Denk hierbij aan asfalt, bos of atletiekbaan. Als je dat bepaald hebt, kun je gaan kijken naar hoeveel kilometer je wil gaan lopen. Ben je een beginnen en ga je langzaam opbouwen, ga je trainen voor de marathon of ga je een ultra trail lopen.

Kies uit verschillende dempingsdegradaties

Elk merk heeft zijn eigen dempingssysteem. Dat is vooral heel persoonlijk. Hier kunnen we geen advies over geven. De schoenen zijn opgebouwd in verschillende dempingsdegradaties:

- Normaal- Extra- Ultra Vaak is het al aan de prijs categorie te zien in welke degradatie de schoenen vallen. Zo zijn de schoenen met een ultra demping wat duurder dan een schoen met een normale demping.

Maar hoe beslis je nu welke demping je wil hebben?

Dat kan te maken hebben met de afstanden die je loopt. Ga je bijvoorbeeld trainen voor de marathon, dan kan het heel goed zijn dat je de voorkeur geeft aan net wat meer demping. Het lichaam moet al veel klappen opvangen. Een beetje extra comfort uit de schoenen is dan wel zo prettig. Ben je een beginnende hardloper, dan wil je misschien niet meteen de duurste schoenen. Normale demping is hier goed voor. Vaak zien we wel dat een wat ervaren hardloper de voorkeur geeft aan wat meer demping. Wil je niet de hoofdprijs betalen voor een paar schoenen, kijk dan een bij extra demping. Wil je geen marathon gaan lopen, maar wil je wel graag een goede demping hebben omdat je vaak last hebt met blessures, je wat zwaarder bent of het gewoon prettig vind zitten, kan dat natuurlijk ook! Het is absoluut niet zo dat je dan niet kan kiezen voor een schoen met meer of minder demping. Het is ten alle tijden het belangrijkste dat jij lekker op een schoen loopt en dat deze goed om de voeten passen.

Wedstrijdschoenen

Er zijn ook speciale schoenen waar wedstrijden of intervaltrainingen op worden gelopen. Een wedstrijd schoen is lichter dan een normale trainingsschoen en heeft wat minder demping. Doordat de schoenen wat minder demping hebben, zak je minder weg in deze demping en betekend dat je re actiever wordt tijdens de landing en afwikkeling. Omdat de schoenen wat minder steun en comfort geven, zijn ze minder of niet geschikt voor de duur trainingen. Ook zijn er nog schoenen met een carbon plaat in de zool. Deze carbon plaat maakt de afwikkeling nog wat re actiever. De schoenen zijn daarom geschikt voor de snellere wedstrijdlopers.