Alles wat je moet weten over hardloopschoenen

19 July 2021
Alles wat je moet weten over hardloopschoenen

Een goed paar hardloopschoenen is onmisbaar als je begint met lopen. Een goed paar hardloopschoenen zijn belangrijk, omdat je gewrichten veel te voorduren krijgen tijdens het hardlopen. Doordat je net even wat comfortabeler loopt, beleef je ook meer plezier aan het hardlopen. Maar waar moet je nu precies op letten tijdens het uitzoeken van een nieuw paar? Geen zorgen, we helpen je graag op weg!

Kies voor een hardloopschoen die de nodige ondersteuning biedt

Wist je dat je lichaam bij iedere stap maar liefst 2,5 keer je lichaamsgewicht op moet vangen? Kies daarom voor een hardloopschoen die de nodige ondersteuning biedt. Normale sportschoenen hebben vaak geen of te weinig demping om deze schokken op te vangen. Hardloopschoenen zijn speciaal gemaakt om jou zo veilig en efficiënt mogelijk te laten hardlopen.

Een hardloopschoen voor ieder type ondergrond

Het maakt niet uit waar je loopt, voor ieder type ondergrond is er wel een geschikte hardloopschoen te vinden. Zo kies je bij ons bijvoorbeeld uit een breed aanbod hardloopschoenen voor verharde paden, voor trail runs, voor het lopen van wedstrijden en hardloopschoenen voor op de baan.

Neutrale hardloopschoenen of antipronatieschoenen?

Heb ik neutrale hardloopschoenen nodig of een antipronatieschoen? Dit is iets wat veel lopers zich afvragen. De schoen die je nodig hebt, wordt bepaald door hoe je afwikkeling is tijdens het hardlopen. We hebben het over overpronatie wanneer de voet te veel naar binnen kantelt. Als gevolg hiervan wordt een groot deel van het gewicht gedragen door de binnenkant van de voet, dit kan leiden tot verschillende blessures en daarom is het bij overpronatie erg belangrijk om de juiste schoen te gebruiken die de voet de juiste ondersteuning geeft.

Een neutrale afwikkeling is waar je geen hogere of extra belasting op de binnenkant van de voet zet en dus geen behoefte hebt aan extra ondersteuning. In dit geval kun je kijken naar neutrale hardloopschoenen. Mocht je twijfels hebben over jouw afwikkeling, neem dan gerust contact met ons op, onze specialisten helpen je hier graag mee.

Welke maat hardloopschoenen heb ik nodig?

Hardloopschoenen zijn vaak iets kleiner dan je dagelijkse schoenen, dus we raden aan om ongeveer één maat groter te nemen dan je gebruikelijke maat. Dus als je normaal maat 42 zou hebben, neem je hardloopschoenen in maat 43.

Zorg ervoor dat je je hardloopschoenen regelmatig vervangt

Hardloopschoenen hebben een beperkte levensduur. Zelfs als de hardloopschoenen ongebruikt in de kast staan, gaat de kwaliteit van de demping achteruit. Dit omdat het dempingsmateriaal in de loop van de tijd kan verharden en hierdoor niet de nodige demping biedt die je nodig hebt. De demping vermindert na twee tot drie jaar. Heb je voor die tijd al 800 kilometer afgelegd? Ook dan is het slim om het paar te vervangen.