Voorbereiden op belangrijke races

26 February 2020
Voorbereiden op belangrijke races

Net als vorig jaar heb ik er dit jaar weer voor gekozen om 10 dagen naar Portugal te gaan. Dit om mij optimaal voor te bereiden op een aantal belangrijke wedstrijden die de komende weken gaan plaats vinden. Met temperaturen rond de 20 graden is dit perfect om te trainen, maar helaas heb je niet alles in de hand en krijg ik ook wel eens met tegenslagen te maken…

Tegenslag

Bij aankomst in Portugal stond er meteen een rustige training op het programma die in het zonnetje afgewerkt kon worden. Samen met twee vrienden dit soort trainingen afwerken is ideaal en geeft een ontspannen sfeer mee in deze omgeving. Op de 2e dag stonden er meteen 2 trainingen op het programma met in totaal ruim 27 kilometer. Dit voelde goed en vertrouwd aan en ik keek al erg uit naar de komende dagen, waarbij sommige dagen op zouden lopen naar ruim 35 kilometer per dag.

Echter werd ik ’s avonds op de 2e dag al niet zo lekker, maar besloot ik de volgende ochtend toch een training af te werken. Helaas zonder succes, want na deze training heb ik er 3 volle dagen uitgelegen met flinke koorts. Ik heb geen training meer kunnen doen en alles wat ik deed kostte ontzettend veel moeite. Juist de belangrijkste dagen van deze stage heb ik allemaal over moeten slaan vanwege deze tegenslag, maar er moeten ook meteen belangrijke conclusies getrokken worden!

Races

Welke races zou ik doen en welke kan ik nog doen? Dat werden voor mij twee belangrijke vragen, aangezien ik bij thuiskomst nagenoeg meteen door zou reizen naar Schoorl voor het NK 10 kilometer. Deze wedstrijd is het beste bezet in jaren en ik wilde met mijn goede vorm hier ook echt een rol van betekenis gaan spelen, maar met deze tegenslag op trainingsstage maak ik nu waarschijnlijk helemaal geen kans…

Daarnaast loop ik op 16 februari (1 week later) ook nog de halve marathon in Barcelona, die ik als piekwedstrijd heb opgenomen. Ondanks dat ik weer train, heb ik ook te veel trainingen gemist om op beide events goed te lopen.
Hier heb ik samen met mijn trainer een goed overleg in gehad en zijn we tot de conclusie gekomen dat het verstandig is om het NK 10 kilometer over te slaan en dit weekend te gebruiken voor wat langere trainingen, om zo alsnog fit en getraind aan de start te staan van de halve marathon van Barcelona!

Vooruit kijken

Daarnaast heb ik op 22 maart nog een keer de kans voor een snelle halve marathon, aangezien ik dan deelneem aan het NK halve marathon tijdens de Stevensloop. In de tussentijd houd ik jullie op de hoogte van mijn vorderingen richtingen deze races!