Verschillende type trainingen voor optimaal resultaat

8 May 2023
Verschillende type trainingen voor optimaal resultaat

Door de bomen het bos niet meer zien

Of je nu een 5k rent of een hele marathon, afwisseling is key! Variatie aanbrengen in je training helpt om je prestaties te verbeteren, om blessures te voorkomen én natuurlijk om de fun en uitdaging erin te houden. Weet je soms even niet meer wat je moet doen? Wij hebben verschillende soorten trainingen voor je op een rijtje gezet om je meer inzicht te geven. Dus lees en leer!

Spelenderwijs bezig zijn: intervaltraining en fartlektraining

Niet alleen is het belangrijk dat je verschillende typen trainingen afwerkt, binnen één training kun je ook flink variëren. Bij een intervaltraining wissel je hoge inspanningen af met periodes van rust of een lage intensiteit, door bijvoorbeeld een kilometer het tempo op te voeren om vervolgens een minuut rust te nemen. Zo vang je veel vliegen in één klap: het verbeteren van je snelheid, je anaerobe capaciteit én het verbranden van calorieën. Fartlektraining lijkt op intervaltraining alleen word je nóg vrijer gelaten in tempowisselingen. Onvoorspelbaarheid staat centraal en doe hier vooral wat goed voelt!

Zwaar, zwaarder, zwaarst: tempotraining en heuveltraining

Behoefte om je snelheid en uithouding wat op te krikken? Dan is een tempotraining een uitstekende manier door een stuk op hoog tempo te lopen. Belangrijk is om de hele run hetzelfde tempo aan te houden, zodat je lichaam hieraan went en deze snelheid straks appeltje eitje aanvoelt. Als je klaar bent voor de volgende uitdaging kun je opzoek gaan naar een bergje of viaduct om deze op te rennen. Dit is waanzinnig goed om je kracht, snelheid én uithoudingsvermogen te verbeteren, omdat je jezelf flink wat harder moet pushen. Maar ben je erg blessuregevoelig? Luister dan extra goed naar je lichaam, je hebt er tenslotte maar één.

Last but not least: duurloop en hersteltraining

Lang maar effectief, dat is waar een duurloop voor staat. Bij deze trainingsvorm maak je veel kilometers op een hartslag van 70-80%. De run mag easy aanvoelen met als doel je uithoudingsvermogen te verbeteren en spierstijfheid te voorkomen. Last but not least mag de hersteltraining niet ontbreken in het lijstje, want zonder herstel geen progressie. Zorg ervoor dat de meters én hartslag laag blijven zodat je actief kan bijkomen van de trainingsarbeid die je hebt verricht. Zo ben jij weer ready om een nieuwe trainingsweek te knallen!