Trainen op hoogte

27 August 2019
Trainen op hoogte

De weken vliegen voorbij en de kilometers ook! 13 oktober is het al zover: de Eindhoven Marathon waar ik mijn debuut ga maken. Om mij optimaal voor te bereiden op deze marathon ben ik afgereisd naar Saint Moritz in Zwitserland om hier op hoogte te trainen. Ik neem jullie graag mee in mijn eerste twee weken op hoogte!

Gas terug

Na mijn baanseizoen heb ik twee weken rustig aan gedaan. Ik had wat last van mijn peesplaat/hiel, dus even gas terug kan dan zeker geen kwaad. In deze twee weken kon ik mij meteen opladen voor de aankomende trainingsstage in St. Moritz! Met weken van ongeveer 60 á 70 kilometer was dit voor mij weinig, maar hierdoor ging ik helemaal uitgerust naar Zwitserland!

Kilometers maken in St. Moritz

St. Moritz ligt op 1.800m hoogte, waardoor er minder zuurstof in de lucht hangt en je dit dus goed merkt tijdens het hardlopen. Het doel van deze hoogtestage is om hier meer rode bloedlichaampjes aan te maken, zodat je op zeeniveau (in Nederland) harder gaat lopen. Dit is mijn eerste keer op deze hoogte, dus de eerste paar dagen tot een week zijn enorm belangrijk om mijzelf aan te passen aan deze hoogte.

Ik zit in een appartement met Frank Futselaar (2:16.58 op de marathon) & Rijk Nabuurs (1’59” op de 800 meter). Zij zijn beide ook aan het trainen voor hun eigen doelen in het najaar, dus we kunnen veel combineren!

Mijn eerste 3 dagen bestaan allemaal uit 2 hardlooptrainingen per dag. Echter worden deze trainingen rustig uitgevoerd en let ik op mijn hartslag dat deze niet te hoog zit. Tijdens onze eerste training worden wij meegenomen door Edwin de Vries & Michel Butter, die hier al wat langer zitten en ons dus een mooi rondje van 10 kilometer kunnen laten zien.
Op de tweede dag worden er wat korte tempo’s ingevoerd, zodat mijn hartslag wat omhoog gaat, maar de intensiteit is nog niet hoog. Wel worden er stiekem al elke dag meer dan 20 kilometers gelopen, waardoor we dus op een hoog kilometeraantal komen.

“Tijdens onze eerste training worden wij meegenomen door Edwin de Vries & Michel Butter, die hier al wat langer zitten en ons dus een mooi rondje van 10 kilometer kunnen laten zien”

Begeleiding

Mijn trainer Bram Wassenaar is ook aanwezig in St. Moritz en fietst vrijwel alle trainingen mee. Hierdoor kan hij in de gaten houden hoe het gaat, maar geeft hij tijdens de lange trainingen ook bidons aan met koolhydraatrijke drankjes, om alvast te oefenen voor de marathon. Dit is ideaal om je zo voor te bereiden tijdens de lange trainingen.

Intensiteit omhoog

Na een aantal dagen gaat de intensiteit wat omhoog, maar blijven we ook voldoende kilometers maken. Na 1 week trainen op deze prachtige locatie staat de teller op 172 kilometer. Voor mij echt een record, maar het schema wijst uit dat de aankomende twee weken ook wel iets minder worden (rond de 140/150 per week). De belangrijkste trainingen zijn de lange duurlopen en de blokjes. Ook word er elke week 1 baantraining gedaan, zodat er voldoende aan de snelheid wordt gewerkt.
Mijn langste duurloop hier is 31 kilometer en dit voelt erg goed. Deze wordt op ongeveer 14,5 kilometer per uur gelopen, wat op dit moment ontspannen aanvoelt!

Mijn beste training is een duurloop van 20 kilometer met daarin een blokje van 30 minuten op tempo 3’12” per kilometer.

Met nog een paar dagen te gaan hier op hoogte, staan bij thuiskomst ook meteen de eerste wedstrijden op het programma. Zo loop ik 1 september de Tilburg Ten Miles en een week later nog een baanwedstrijd.

“Mijn beste training is een duurloop van 20 kilometer met daarin een blokje van 30 minuten op tempo 3’12” per kilometer”