Trailrunning voor beginners, waar op te letten?

23 February 2021
Trailrunning voor beginners, waar op te letten?

Trailrunning is populairder dan ooit en dat snappen wij maar al te goed. Deze vorm van hardlopen is een stuk avontuurlijker en heel wat anders dan je dagelijkse hardlooprondjes op gladgestreken geasfalteerde paden. Je loopt op een ander soort paden wat vraagt om een aangepaste hardloopstijl. Wel zul jij je hardloopuitrusting moeten afstemmen op dit soort trailruns. Je leest hier alles over waar je op moet letten als je voor het eerst een trailrun gaat lopen.

Wat is trailrunning?

Trailrunning is hardlopen op onverharde paden. Staat je binnenkort een trailrun te wachten dan ga je merken dat deze vorm van lopen een stuk uitdagender en technischer is dan je normale rondje. Bij trailrunning zijn 80% tot 90% van de paden off road. Zo cross je door de bossen, ren je door heide en duik je letterlijk de natuur in. Trailrunning is dus de perfecte afwisseling naast je standaard hardlooprondje en de ideale manier om de omgeving opnieuw te verkennen. Je weet nu wat trailrunning is, tijd voor wat aanpassingen op je loopstijl en hardloopuitrusting.

Trail running voor beginners, waar op te letten?

Begin je net met trailrunning, dan moet je je loopstijl hier aanzienlijk op aanpassen. Misschien ben je al gewend om de 10K binnen een uur uit te lopen of ben je een van de strijders die een marathon uit heeft gelopen. Het doseren van je energie is cruciaal tijdens een trailrun. Onderweg kom je heel wat kuilen, boomwortels, heuvels, plassen en loszittend zand tegen. Sprinten, klimmen en springen wordt regelmatig afgewisseld met langzaam afdalen en rennen. Houd je koppie erbij, gebruik je handen en maak hogere passen, want struikelgevaar ligt constant op de loer. Niet alleen beginners, maar ook ervaren atleten kiezen er dan ook voor om al wandelend een beklimming af te leggen. Dat is niet erg! Tijd is namelijk geen issue bij trailrunning. Deze vorm van hardlopen staat geheel in het teken van genieten van de natuur en de omgeving.

Tip! Zorg ervoor dat, als je bergopwaarts loop, je je afduwt met je handen op je bovenbenen. Hierdoor bespaar je spierkracht in je benen en zet je je core flink aan het werk.

Waar moet ik aan denken bij het kopen van trailschoenen?

Nu je een helder beeld hebt over waar je aan moet denken voordat je begint met lopen, komt het leuke gedeelte eraan. Tijd om de juiste trailschoenen aan te schaffen! Net zoals op de baan heb je bij het trailrunnen door de andere ondergrond een ander soort hardloopschoen nodig. De drie elementen waar je in het bijzonder op moet letten zijn het profiel van de zool, het bovenwerk en de mate van demping. Het type ondergrond is bepalend voor het kiezen van de juiste buitenzool die een profiel heeft voor optimale grip en tractie. Kans op natte voeten? Dan heb je baat bij een sneldrogend bovenwerk of schoenen met GORE-TEX. Ga je voor een lange loop dan is extra demping geen overbodige luxe.

Kleding en handige accessoires

Je kunt nu de juiste schoenen aanschaffen. Maak je outfit compleet met de juiste kleding en handige accessoires. Denk bij kleding bijvoorbeeld aan een siliconen grip op de bovenbenen van een hardlooptight, zodat je je makkelijker afzet. Kijk voor waterproof hardloopjacks en hardloopshirts met een hoog ademend vermogen. Ook zijn trail sokken aan te raden voor extra demping en ondersteuning van de voetboog.

Trailrun parcours zijn uitdagend en divers, waardoor je niet altijd weet wat je voor je kiezen krijgt. Neem altijd wat te eten en drinken mee op pad met behulp van handige hardlooprugzakken, bidons, trailvesten en andere dranksystemen. Zo houd jij je energieniveau op peil.

Je kiest bij ons uit een mooie collectie trailschoenen, kleding en accessoires van merken als ASICS, Nike, Saucony en Compressport. Deze producten zijn van allerlei handige technologieën voorzien om het jou net even wat gemakkelijker te maken.

Nu ben je klaar om te gaan trailrunnen, geniet van je off road avontuur!