Terugkijken op een topjaar

24 December 2019
Terugkijken op een topjaar

2019 was voor mij een topjaar met enorm veel Persoonlijke Records en natuurlijk mijn debuut op de marathon in Eindhoven! In sommige wedstrijden kon ik meestrijden met de Nederlandse top en hierdoor verbeterde ik mijn tijden op alle afstanden. 

In deze blog neem ik jullie graag mee naar mijn 5 hoogtepunten van dit jaar!

5. PR op de 3.000M

De 3.000M is voor mij eigenlijk een afstand die te kort is. Het tempo ligt vanaf het begin enorm hoog, terwijl ik meer een lange afstandsloper ben. Begin mei waren het perfecte omstandigheden om een goede 3.000M te lopen en met een mooi groepje atleten die allemaal voor een snelle tijd wilden gaan, hoefde ik hier alleen maar te volgen en kwam ik uit op een tijd van 8.21,40, wat een gemiddelde van 2’47” per kilometer betekende!

4. PR op de 5.000M

Mijn eerste 5.000M van het seizoen liep ik een klein PR van een paar seconden, maar ik wist dat het nog een stuk sneller kon. In mijn allerlaatste baanwedstrijd van het seizoen liep ik ’s avonds laat in Heusden Zolder (België) bijna de hele wedstrijd op kop om vervolgens te finishen in 14.18,62! Een nieuw PR met maar liefst 15 seconden. Hopelijk kan ik mijn tijd in 2020 weer verbeteren met dezelfde marge!

3. NK 10.000M

Aan de ene kant keek ik erg uit naar deze wedstrijd en afstand, maar 25 rondjes lopen op de baan vergt niet alleen fysieke fitheid, maar ook het mentale aspect speelt een grote rol bij deze afstand. In deze wedstrijd begon ik wat langzamer, om vervolgens na elke kilometer een paar plekjes op te schuiven. Na een beslissende versnellingen na 7 kilometer wist ik weg te lopen bij mijn grootste concurrenten en finishte ik als 4e in een tijd van 29.53, waarmee ik uiteraard ontzettend blij was na mijn debuut op de 10.000M!

De 10.000M wil ik komend seizoen iets meer gaan lopen, zodat ik deze afstand beter onder de knie kan krijgen en hier met goede omstandigheden voor een snelle tijd wil gaan!

2. Dam tot Damloop

Kijkend naar wat mijn best gelopen wedstrijd ooit was, dan kom ik zeker uit bij deze wedstrijd! Ik had vooraf het doel om constant een gemiddelde onder de 3’00 per kilometer te hebben. Na 2,5 kilometer in de groep met alle Nederlanders, vond ik het iets te langzaam gaan en besloot ik wat aan te zetten. Ik kwam hierdoor meteen op een tweede plek te lopen achter Mohamed Ali en wist dit tot aan de finish vast te houden. Mijn eindtijd van 48.33 minuten op 16.1 kilometer betekende dus ook een gemiddelde van 20 per uur en een 9e plek in het totale (internationale) deelnemersveld. Mijn beste race ooit!

1. Marathon Eindhoven

Bovenstaande wedstrijden stonden uiteindelijk in het teken van de Marathon Eindhoven. Op 13 oktober zou ik hier mijn debuut gaan maken en het werd een mooie dag! Het hele traject richting een marathon is al schitterend, met daarbij een mooie trainingsstage naar St. Moritz, Zwitserland.

Na een prima start kwam ik de eerste 21 kilometer prima door, maar met minder gunstige omstandigheden in het tweede gedeelte, werd het vanaf 25 kilometer enorm zwaar! Ondanks dat, heb ik ontzettend genoten van deze eerste ervaring en had ik onderweg nooit meer gedacht dat ik nog zou finishen in een tijd van 2:17.26! Met deze tijd werd ik 6e op de marathonranglijst 2019 en kijk ik alweer uit naar de volgende marathon, die gepland staat in het najaar van 2020!