Taperen

2 October 2019
Taperen

De zwaarste weken van mijn marathonvoorbereiding zitten er op. Nog maar minder dan twee weken en dan is het eindelijk zover: De Eindhoven Marathon!

Wedstrijden in de voorbereiding

Na mijn trainingsstage liep ik nog twee wedstrijden als voorbereiding op mijn debuut op de marathon. Mijn laatste wedstrijd was de Dam tot Damloop, die ik nog vol uit kon lopen aangezien dit 3 weken voor de marathon is.
In deze wedstrijd wilde ik wat risico nemen door constant op een hoog tempo te lopen. Met tussentijden van 14’55 op de 5 kilometer en 30’02 op de 10 kilometer, finishte ik uiteindelijk de tien Engelse Mijlen in 48’33. Dit was een nieuw persoonlijk record en hiermee werd ik 2e Nederlander en 9e overall. Duidelijk mijn beste wedstrijd ooit!

Veel kilometers

In de laatste weken maakte ik vooral veel kilometers. In St. Moritz ben ik hier mee begonnen en dit voelde erg goed. Naast dat ik ook nog werk voor Doubdle is het soms een pittige taak om ook die 130/140 kilometer per week te trainen, maar het geeft ook een voldaan gevoel! Ik heb bijna geen trainingen gemist in mijn voorbereiding en in de afgelopen week draaide ik waarschijnlijk nog mijn beste trainingen ooit. Zo liep ik in 1 weekend op zaterdag een intervaltraining met wat lange blokjes, waarbij ik uitkwam op 27 kilometer met een gemiddelde van 3’20 per kilometer en liep ik op zondag een duurloop van 38 kilometer in 2.21 uur. Dit was tevens mijn langste duurloop in aanloop naar de Marathon Eindhoven.

“Dit was tevens mijn langste duurloop in aanloop naar de Marathon Eindhoven”

Laatste twee weken

Maar wat doe je die laatste twee weken dan? Juist, taperen! Taperen houd in dat je gas terugneemt om op het juiste moment te gaan pieken.

In mijn laatste twee weken zal ik dus de intensiteit van mijn trainingen naar beneden brengen alsmede de omvang. Mijn langste duurloop is gedaan en mijn harde trainingen zitten er ook op. Het is zaak om fit te blijven, geen pijntjes te krijgen en uiteindelijk fris aan de start te staan.
Dit is wellicht de moeilijkste periode uit de marathonvoorbereiding, omdat het toch een beetje onnatuurlijk voelt om een stuk minder te doen.

“Dit is wellicht de moeilijkste periode uit de marathonvoorbereiding, omdat het toch een beetje onnatuurlijk voelt om een stuk minder te doen”

Aftellen

Nu is het dus echt aftellen naar de grote dag. Ik heb er hard voor gewerkt om straks goed getraind aan de start te staan en ik heb er ontzettend veel zin in! Een leuk feitje over de Marathon Eindhoven: Ik heb mijn eigen “Björn Koreman supporterszone” op het 41 kilometerpunt. Kom jij mij aanmoedigen?


Ik zie je graag op de 13e van oktober!