Review Saucony Kinvara

7 July 2020
Review Saucony Kinvara

‘’Geweldige demping en toch een reactieve schoen’

De kop van deze review zegt het eigenlijk al, de Kinvara is een bijzondere schoen onder de schoenen. Al ongeveer 10 jaar loop ik bijna al mijn langere interval trainingen op de Saucony Kinvara. Ik kan dus met recht zeggen dat ik een ervaringsdeskundige ben met het trainen op de Saucony Kinvara. In deze review beoordeel ik de Saucony Kinvara en de van de ontwikkeling van de Saucony Kinvara. 

Mijn naam is Gert-Jan Wassink 34jr, topatleet en coach. Al 18 jaar loop ik mee in de Nederlandse top en tevens heb ik meerdere malen op het EK cross voor Nederland mogen lopen. Mijn leven bestaat uit hardlopen of als coach met hardlopers bezig zijn. Zo heb ik mijn eigen bedrijf Running Movements en voorzie ik alle type lopers van hardloopschema’s en begeleid ik hen naar events of toernooien.

In deze review neem ik jullie graag mee waarom ik enthousiast ben over de Saucony Kinvara schoen en wanneer ik hem inzet tijdens mijn trainingen. Het juiste schoeisel voor de juiste training maakt namelijk een groot verschil. Je kunt namelijk je kwaliteit van je training met het juiste schoeisel beïnvloeden.

‘’Licht gewicht, optimale prestatie’’

Als topatleet wissel ik veel mijn schoenen af. Zo loop ik mijn duurlopen op de Saucony Hurricane, mijn harde tempo’s op de Saucony type A of Saucony Endorphin Speed en voor de wedstrijden trek ik de Endorphin Pro’s uit de kast.
Voor al het langere interval werk gebruik de Saucony Kinvara. De Kinvara is een lichtgewicht schoen met een optimaal grondcontact waarmee ik in training optimaal kan presteren.

Ter vergelijking pak ik voor mij duurlopen de Saucony Hurricane, kies ik dan meer voor comfort en optimale demping. Meer demping in de schoen is voor mij essentieel omdat ik langere rustige kilometers op deze schoen afleg. Daarnaast geeft de Hurricane mij meer stabiliteit want, langere langzame kilometers (20km+), betekent bij mij meer vermoeidheid dus loop ik instabieler. De Hurricane helpt me op het juiste pad te blijven en corrigeert me daar waar nodig.

De Kinvara biedt net het geen wat ik nodig heb tussen de Hurricane (duurloop schoen) en de Type A of Endorphin Speed/ Endorphin Pro (wedstrijd/ trainingswedstrijdschoen). Het mooie is namelijk dat de Kinvara mij stimuleert om een kort grondcontact te behouden maar wel voldoende demping geeft om langere blokken zonder klachten aan bijvoorbeeld mijn kuiten af te leggen. Ideaal voor marathon blokken of langere interval training.

De reactiviteit van de schoen

De reactiviteit van de schoen is echt top en de demping is tevens optimaal. Zelf noem ik de Kinvara een trainingswedstrijdschoen want je kunt prima op de Kinvara een 10km, halve of hele marathon lopen. Wanneer ik zelf een trainingswedstrijd loop dan loop ik vaak op de Kinvara. Een Endorphin Speed en Pro verwennen mij te veel door de fiber en carbon zool die in de schoenen zijn verwerkt.

Ik trek deze schoenen alleen aan wanneer ik vol gas ga. Dit wil ik niet tijdens een training of trainingswedstrijd, ik mag mezelf niet te veel verwennen en kies daarom voor de Saucony Kinvara. De schoen dempt genoeg en zit enorm comfortabel.

Maar ik dwaal af want laten we de Kinvara even ontleden voordat ik vertel waarom mijn Podologe Maartje Mouchart zo’n voorstander is van de Kinvara schoen.

Saucony presenteert op dit moment de Kinvara met 3 belangrijke technieken namelijk:
• PWRRUN+-topzool
• PWRRUN
• FormFit

Maar wat zijn deze 3 bovenstaande aspecten nu eigenlijk en belangrijker nog, hoe ervaar je dit in de praktijk. Zoals ik eerder in deze review al benoemde loop ik al ruim 10 jaar op de Kinvara. Het gave aan de schoen is de 4mm drop! Het materiaal wordt steeds duurzamer en vooral dit is te merken aan de PWRRUN zool.

PWRRUN

PWRRUN staat voor Powerrun en kenmerkt zich door een reactieve zool met veel demping. De zool beschermt je dus en helpt je de klappen van de landing goed op te vangen. In vergelijking met het hoge kwaliteit EVA Foam, wat normaal wordt gebruikt in hardloop schoenen, is de PWRRUN zool veel reactiever, veel duurzamer en daarnaast ook nog eens enorm flexibel. Ook is het beter bestand tegen hoge temperaturen. De zool geef enorm veel grip en is daardoor ook geschikt voor asfalt, gravel, bos of tartan ondergrond.

Zelf liep ik afgelopen weekend in Zwitserland een wedstrijd op de Kinvara. Zowel op steile stukken omhoog als naar beneden bood de schoen mij grip en voelde ik me veilig op deze schoenen.

FORMFIT

Een schoen is niet alleen een zool! Juist de combinatie van een goede reactieve dempende zool en het bovenwerk van de schoen maakt een schoen perfect. De nieuwe Kinvara 11 zit beter om je voet. Je merkt het direct wanneer je de schoen aantrekt, de hiel kap sluit beter aan rondom je hiel het bovenwerk lijkt wat elastisch waardoor je de schoen aantrekt als een sok. En dan wellicht nog het belangrijkste, de vetering is essentieel voor mij als loper. Bij de nieuwe Kinvara sluit dit perfect aan en geeft het tevens enorm veel stabiliteit. De schoen zit om je voet in plaats van dat je voet in de schoen zit.

4mm drop

De Saucony Kinvara 11 is een schoen met een 4mm drop. De schoen is hier door vlakker en stimuleert je om meer onder je lichaamszwaartepunt te landen. De 4mm drop heeft hierdoor een positief effect en stimuleert de midvoetlanding. Je vangt daardoor beter de klappen op tijdens de landing en loopt veel reactiever.

Samengevat

De nieuwe Saucony Kinvara 11 biedt comfort, de perfecte pasvorm door het nieuwe FORMFIT, veel demping maar door het PWRUN materiaal blijft de schoen enorm reactief en flexibel.

Als toploper loop ik, net als vele toplopers, met een lichte steunzool die mijn voet heel iets ondersteund. Mijn podologe Maartje Mouchart is enorm positief over de Kinvara omdat de Kinvara uit één geheel bestaat. Lagen van de schoen gaan niet werken en de schoen biedt daarom echt veel stabiliteit in combinatie met een steunzool. De schoen is veel duurzamer geworden in vergelijking met zijn voorgangers.

De Saucony Kinvara 11 is geschikt voor lopers die graag een lichte schoen willen met genoeg demping voor hun intervaltrainingen of (trainings)wedstrijden.