De Hoka Carbon X3 hardloopschoenen review van Patty

13 June 2022
De Hoka Carbon X3 hardloopschoenen review van Patty

De hardloopschoenen van deze blogger gaan altijd mee op reis

Onze gastblogster Patty is een fanatiek en gepassioneerd amateurhardloopster en blogger op haar eigen kanaal @fiercetobe. Ze is moeder van twee kleine kindjes (2 jaar en 9 maanden) en probeert mensen te inspireren om te bewegen. Daarnaast houdt ze van reizen en is het eerste wat ze altijd inpakt haar hardloopschoenen. Het maakt haar niet uit hoe ver ze rent en ze rent ook niet volgens een bepaald schema. Ze trekt het liefst haar schoenen aan en gaat de deur uit. Alleen, óf met haar twee kleine kinderen in de hardloopwagen.

Hoka en Patty willen hardlopers inspireren

HOKA heeft als doel mensen te inspireren om te bewegen. Dit is ook het doel wat ik elke dag nastreef. En dat begint met een inspiratie te zijn voor mijn twee kleine kindjes. Hoka komt oorspronkelijk uit Engeland en een aantal jaren geleden maakte ik al kennis met het merk, toen het net de stap over het water deed. Mijn eerste kennismaking met HOKA was de Hoka One One Clifton 3. Inmiddels is hiervan een 8e editie, dus dat zegt iets over hoe veel jaar dit al een bekend merk is voor hardloopschoenen.

Carbon hardloopschoenen voor elke run

Toen Carbon het eerst zijn introductie vond, las ik hier veel over bij de professionele lopers. Ik heb altijd gedacht dat dit nooit iets voor mij als amateur hardloopster zou zijn. Want zou het echt een verschil maken? Nu ik eenmaal de schoen heb ervaren kan ik volmondig zeggen: “JA”! Maar om het iedereen wat makkelijker te maken en te laten ervaren dat carbon voor iedereen kan zijn, hier kort over Carbon. Carbon of ook wel carbonvezelplaten genoemd, wordt steeds meer ‘main stream’ in hardloopschoenen. Het is een licht en stijf materiaal, wat het grote voordeel is. Het idee van een carbonplaat is dat deze energie aan de loper terug kan geven. Het zorgt voor een soort van extra ‘springveer’ in je schoenen. Dat is ook iets wat ik zelf aan de HOKA® Carbon X 3 ervaarde. Hij ‘bouncet’ met mijn afzet mee én geeft veel steun.

Feiten en voordelen van de HOKA Carbon X 3

•Gestroomlijnde constructie op bovenstuk; je ‘stapt’ in de hele schoen en hebt geen ‘flappen’.•Extra verlenging aan de hiel, wat Hoka ook wel SwallowTail™-hielconstructie noemt•Veel ondersteuning•Een fijne neutrale hardloopschoen, die voor veel lopers geschikt is•Slechts 188 gram•In drie gave kleurcombinaties (wit/geel: op mijn wishlist! – oranje/zalm (die ik draag) – roze/zwart).

Eigen ervaring HOKA Carbon X 3

Toen ik de schoen zag vielen me als eerste de fancy kleurtjes op (tja, ik ben gewoon een fanatieke amateurhardloopster en die technische details check ik vaak als laatste...). Frisse zomerse kleurtjes die ervoor zorgen dat je al helemaal zin hebt in het voorjaar.

Daarnaast zag ik dat de schoen uit één stuk bestond. Dat wil zeggen dat je geen ‘middenflap’ hebt, maar dat de veters geïntegreerd door de hele bovenkant van de zool zitten. Dat schrok me in eerste instantie een beetje af. Ik heb eerder dit soort schoenen gepast, maar dacht dat ze niet stabiel zouden zijn. Laat ik meteen maar verklappen: dit is niet het geval, het is een superfijne stabiele

schoen. Enfin, ik pakte de schoen uit de doos en als tweede viel me op dat de schoen echt mega licht is, slechts 188 gram! Nu zegt dat op papier niet zoveel, maar in de hand is dit echt bijna niks. Ook daardoor krijg ik vaak twijfels of een schoen wel ‘goed’ is. Nergens op gebaseerd, maar wel een voorgevoel. Een kleine vergelijking, mijn ‘lichte en snelle’ schoen waar ik nu op dit moment veel op ren, weegt (moest ik even opzoeken, hoor) 270 gram. Deze schoen is dus meer dan 30% (!) lichter.

Let’s go run and see how they fly!

Toen ik de schoenen aantrok vond ik dat nog wat onwennig. Het leek wat ‘onstabiel’. Toch maar eens kijken hoe dit gaat. Mijn eerste indruk zette me meteen op het verkeerde been, want ik vloog gewoon op de schoenen weg. De pasvorm is superfijn, hij sluit mooi aan en in tegenstelling tot andere hardloopschoenen moest ik niet ‘wennen’. Dit is natuurlijk super persoonlijk, maar voor mij een positieve verrassing. Al eerder genoemd zorgt de Carbon in de HOKA Carbon X 3 ervoor dat ik echt bounce op mijn schoen. Ik kan zeggen dat ik echt het gevoel had dat ik vloog. Een sprintje met een topsnelheid van 2 minuut 59 per kilometer bevestigde dit (dat is héél snel voor mij). Verder is mijn ervaring dat de schoen heel prettig en stabiel aanvoelt en dat hij ook echt een fijne demping geeft. Mijn eerste ervaring met Carbon is dus heel erg positief.

Carbon schoenen zijn een klein onderdeel wat van invloed kan zijn op je loopprestaties. Maar met de nieuwe modellen zijn ze eigenlijk toegankelijk voor iedereen en zou ik zeggen: probeer het een keer en laat je verrassen!