Review Garmin Forerunner 745

21 October 2021
Review Garmin Forerunner 745

Voor mij als atleet is het altijd belangrijk om verschillende data bij te houden, maar zodra ik op trainingsstage ben is dit alleen nog maar belangrijker! Zeker als er op hoogte wordt getraind en er daarbij veel hoogtemeters worden gemaakt, is het enorm belangrijk om goed in beeld te brengen hoe mijn herstel is, maar ook mijn slaapgegevens en andere factoren spelen een rol bij een goede trainingsstage.

Ik vertel jullie dus graag over hoe ik de Garmin Forerunner 745 heb gebruikt op trainingsstage in Seefeld in Tirol (Oostenrijk).

SLAAP

Goed slapen is natuurlijk de basis van elke training en progressie die je wilt maken.

Met de nieuwe functie ASM (Advanced Sleep Monitoring), kun je goed je slaap bijhouden. Je ziet precies wanneer je in je diepe slaap, lichte slaap of REM-slaap zit of wanneer je juist wakker bent geweest. Door middel van de bewegingsmeter en de hartslagmater ziet jouw Garmin precies wanneer deze fases zich plaatsvinden als je slaapt. Voor mij enorm belangrijk om te zien of ik zo uitgerust kan beginnen aan een nieuwe trainingen, of juist als je slecht hebt geslapen dit goed te analyseren. Op hoogte slaap ik persoonlijk altijd iets minder diep, dus probeer ik vaak eerder naar bed te gaan, om zo toch voldoende slaap te pakken.

TRAININGSEFFECT & VO2max

Belangrijk na een goede training is natuurlijk het effect van deze training. Word je VO2max verhoogd, blijft hij stabiel of heb je juist veel te hard getraind? Dit staat allemaal in verbinding met het tempo wat je loopt in combinatie met je hartslag. De Forerunner 745 geeft na elke training het trainingseffect aan, maar ook je huidige VO2max. Dit is behoorlijk nauwkeurig als de Forerunner wat langer draagt. Zo heeft Garmin voldoende gegevens van verschillende trainingen om zo jouw VO2max te bepalen. Zelf merk ik vaak dat zodra trainingen beter gaan en ik sneller herstel, dat gelijk is terug te zien aan mijn VO2max.

Aan de hand van deze informatie die je hebt zit er dus ook een geweldige andere tool op de Garmin Forerunner 745 die ik hieronder uitleg.

TRAINIG SUGGESTIES

Elke dag geeft mijn Forerunner 745 een suggestie af voor een training die ik kan doen, die veel effect heeft op mijn VO2max en om beter te worden. Doordat ik een gepersonaliseerd schema heb, volg ik ze meestal niet op, maar ze zitten vaak wel in de buurt van trainingen die ik moet doen. Zo geeft de Forerunner 745 dus goed aan of ik voldoende hersteld ben, of dat ik juist wat rustiger aan moet doen om de volgende training weer scherp te zijn. Op trainingsstage train ik vaak twee keer op een dag, dus dan wordt er vaker aangegeven dat ik rust moet houden, maar in combinatie met voldoende slaap tussen de trainingen door, is het goed te doen.

RACEPROGNOSE

Het duurde even voor mijn Forerunner 745 de juiste tijden hadden voorspeld, maar ook hier is weer data nodig die langer de tijd nodig heeft. Na veel trainingen, wedstrijden en de nodige rust zit mijn Forerunner 745 er nu alleen een aantal seconden van af bij al mijn PR’s. Volgens Garmin zou ik in wedstrijden 28’53 (10 kilometer), 1:02.54 (1/2 marathon) en 2:11.28) moeten kunnen lopen. Mijn exacte persoonlijke records op deze afstanden zijn respectievelijk: 28’37, 1:02.44 en 2:11.07! Niet verkeerd dus.

GENOEG TE LEREN

En zo zijn er nog ontelbaar veel andere functies op onder andere de Garmin Forerunner 745, waar ik jullie graag in mee neem in een nieuwe blog!