Pijn onder de voet?

16 July 2019
Pijn onder de voet?

Je hebt lekker gelopen en de volgende dag wordt je wakker met pijn onder je voet. Wat te doen?

Zoals iedere hardloper wil je geen blessures en is de eerste manier om erachter te komen, Google! Resultaat: Ongeveer 3.080.000 resultaten (0,40 seconden) (bron: Google)

Veel klachten presenteren zich op dezelfde manier, maar er moet anders mee omgegaan worden. Hier lees je de drie meest voorkomende klachten met de nieuwste manier van behandelen.

1) Fasciitis plantaris

De peesplaat onder de voet ondersteund de natuurlijke voetboog. Bij deze klacht worden er kleine scheurtjes veroorzaakt, wat een ontsteking geeft. Dit is vaak bij de aanhechting op het bod. Fasciitis plantaris is absoluut een andere klacht dan een hielspoor en dient dus ook anders behandeld te worden. EPTE behandelingen zijn nieuw in Nederland en super effectief in het behandelen van fasciitis plantaris!

2) Hielspoor

Hielspoor is een kalkafzetting van het hielbot wat tegen/of in de peesplaat aandrukt. Dit is vaak goed aan te tonen door echo onderzoek of door een röntgenfoto. Behandelingen bestaan uit zooltjes of eventueel shockwave.

3) De achillespees

Veel mensen denken dat de achillespees stopt aan de achterzijde van het hielbot. Er zijn vezels die onder het hielbot zijn aanhechting hebben en dus pijn onder de voet kunnen geven. Mogelijk kan het dus zijn dat door de achillespees te behandelen er minder last onder de voet is.

Dit meest voorkomende klachten worden in deze top 3 beschreven. Onderzoek, diagnostiek en gericht toegepaste therapie is er zinvol. Als je langer dan 14 dagen last hebt en je alle 3.0800.000 resultaten hebt bekeken, dan lijkt het mij zinvol om een afspraak te maken bij een fysiotherapeut. Zoek iemand op die gespecialiseerd in hardloopklachten en die met echografie, EPTE of shockwave tot een gerichte oplossing kan komen.

Daniel van Gool Manueel therapeut MSc.