Op welk tempo moet ik lopen?

2 November 2021
Op welk tempo moet ik lopen?

Beschik je nog niet over de nodige hardloopervaring, kan is het volkomen begrijpelijk dat het lastig is op welke tempo je moet lopen. Gelukkig kun je lopen op je eigen niveau en dit tempo dus ook zelf bepalen. Maar hoe weet je nu zeker dat je niet na vijf minuten buiten adem staat langs de kant van de weg? We hebben de handigste tips voor je op een rijtje gezet.

1. Zorg ervoor dat je niet te hard van start gaat

Of het nu gaat om een training of een (eerste) hardloopwedstrijd, het is altijd belangrijk dat je niet te hard van start gaat. Zorg er echter voor dat je gaat voor een comfortabel looptempo waar je van weet dat je dit makkelijk een aantal minuten vol kunt houden. Begin je net met lopen? Hoe rustiger, hoe beter, is hier de algemene vuistregel voor. Als je net begint met hardlopen, moet je je vooral focussen op het uitbouwen van de afstand. Op een hoger tempo lopen komt in een later stadium aan bod!


2. Een ander tempo tijdens een andere training

Natuurlijk hangt het tempo dat je loopt ook af van het type training die je doet. Zorg ervoor dat je en duurloop op een gelijkmatig en comfortabel tempo doet. Je moet namelijk nog in staat zijn om korte zinnen te kunnen praten. Merk je dat je buiten adem raakt, dan kun je voor jezelf de conclusie trekken dat dit (nog) niet het tempo is wat een lange tijd vol te houden is. Focus goed op de ademhaling en let op de juiste loophouding.

Het tempo mag je opvoeren als je gaat voor een intervaltraining. Tijdens deze trainingen wissel je korte pauzes af met een training waar veel inspanning voor vereist is. De korte pauzes bestaan uit rustig joggen of wandelen. Zorg er wel voor dat je niet tot het gaatje gaat, aangezien je alle herhalingen uit moet kunnen voeren op hetzelfde tempo. In de loop van de training bouwt de vermoeidheid op. Een tempo dat in het begin erg makkelijk lijkt te gaan, kan vele malen zwaarder aanvoelen op het einde van de training. Het is daarom verstandig om alleen te versnellen als je aan het einde nog energie over hebt.

Powered By: Hardlopen.nl