Ontwikkel een goede loophouding!

18 September 2019
Ontwikkel een goede loophouding!

Het belang van een goede loophouding is cruciaal! Echter vergt dit aanleren enige tijd. Je moet met veel zaken rekening houden en daarnaast heeft ook iedereen weer zo zijn eigen persoonlijke loophouding. Ook is er binnen de hardloopwereld geen eenduidigheid over de ideale loophouding, omdat er ook onderscheidt gemaakt wordt voor een loophouding bij korte afstand lopers en lange afstand lopers. Neem bijvoorbeeld de houding van een sprinter ten aanzien van een marathon loper.

In deze blog lees je een aantal handige tips om met je loophouding aan de slag te kunnen gaan. Mogelijk zijn er bepaalde items die je al tot in de perfectie beheerst, maar je zal ook zeker nog op een aantal punten kunnen verbeteren.

  1. Het bewust zijn van de positie van je hoofd op je nek en schouders vormt een belangrijk onderdeel. Probeer vooral om je hoofd in het verlengde van je wervelkolom te houden tijdens het lopen. Buigt je het hoofd teveel naar voren, dan wordt de spanning op de nek en schouders groter en dat geeft veel spanning op de spieren rondom de schouders
  2. Met het verticaal zetten van je borst (opstrekken), creëer je een keten aan bewegingen die zorgen voor een betere houding. Probeer tijdens het lopen zoveel mogelijk de borst verticaal te houden en niet naar voren te hangen met je bovenlichaam
  3. De armen en met name de armactie is een belangrijk onderdeel. Probeer de armen langs het lichaam te laten bewegen en niet te kruisen voor de buik. Anders krijg je veel draaiingen van het bovenlichaam.
  4. Buikspieren/core vormen een belangrijk deel van je loophouding. Dit centrum van kracht en bewegingsoverdracht moet goed getraind zijn en ook actief aangespannen worden tijdens het lopen.
  5. Trek je knieën goed op bij de voorwaartse actie, hoe hoger je de knie optrekt, hoe groter en actiever de pas wordt.
  6. Het strekken van het achterste been zorgt voor een versnelling naar voren, strek je deze onvoldoende dan kost dat veel energie en lever je weinig actie. Juist door actie te leveren kom je hoger van de grond en geef je je lichaam kans om aan alle bovenstaande punten te werken.

Succes met bovenstaande punten en veel plezier met het ontwikkelen van je looppatroon.