Omgaan met weggevallen trainingsdoelen

16 March 2020
Omgaan met weggevallen trainingsdoelen

Hardlopen is een van de weinige sporten waarbij je niet met teamgenoten speelt en geen gebruik hoeft te maken van materiaal dat eerst ontsmet moet worden. Echter hebben we de afgelopen tijd duidelijk gemerkt dat alle wedstrijden, inclusief de grote marathons, geschrapt worden van de hardloopkalender. Hierdoor is de kans groot dat jouw trainingsdoel, door storm Ciara of het coronavirus, weg is gevallen. Hoe je fysiek en mentaal met je trainingsuren om kunt gaan, lees je hier.

Zorg ervoor dat je immuunsysteem sterk blijft

Je immuunsysteem is ervoor gemaakt om je te beschermen tegen parasieten, bacteriën en ongewenste virussen. Om te voorkomen dat je het COVID-19 virus krijgt, dien je contact met andere mensen zoveel mogelijk te vermijden, je hoest en niest in je elleboog en reinigt je handen met water en zeep. Het immuunsysteem zorgt ervoor dat zieke lichaamscellen en afvalstoffen worden verwerkt en om deze krachtig te houden, geven we je een aantal handige tips.

Voorkom dat je overtraind raakt

Als je aan het trainen bent voor een halve of hele marathon of een triatlon, ben je gewend om duurlopen te lopen. Let er daarom op dat je de intensiteit en duur van je trainingen op dit moment even beperkt, zodat je voorkomt dat je overtraind raakt. Let op je tempowerk en vermijd lange en zware intervaltrainingen. Een zware inspanning is namelijk een aanslag op de verdedigingslinies van je immuunsysteem, waardoor je sneller vatbaar bent voor een virus.

Let op je voeding en het innemen van vitamines

Ben je regelmatig verkouden in de winter of tijdens de wisseling van de seizoenen? In dat geval is de kans groot dat er een zwakke plek in je immuunsysteem is en dat het innemen van voedingssupplementen hierdoor een verstandige keuze is. Neem bijvoorbeeld tot begin juni dagelijks extra vitamine D in of versterk je immuunsysteem met probiotica (bijvoorbeeld Yakult), zink en quercetine. En, minstens zo belangrijk, zorg tijdens en na je trainingen voor voldoende vocht en houdt je vochtbalans op peil.

Loop je eigen route op de wedstrijddag

Natuurlijk had je gehoopt op een mooie extra medaille aan de muur. Wellicht stond je eerste halve of hele marathon op de planning of je zou een wedstrijd lopen met vrienden of je partner. Neem op dit moment even gas terug en schroef de trainingsarbeid terug. Om alsnog deze leuke dag te beleven, kun je als alternatief een run voor jezelf organiseren en langzamerhand kijken naar de wedstrijden die later dit jaar op de planning staan.