NN World Record Day

8 October 2020
NN World Record Day

 

Wat. Een. Ervaring. Deze week mocht ik op uitnodiging van het NN Running Team meedoen in de wereldrecord race van Joshua Cheptegei. In Valencia zou hij op jacht gaan naar het 15 jaar oude wereldrecord van Kenenisa Bekele die staat op 26.17,53! Ik neem jullie graag mee in mijn trip van 48 uur naar Valencia met de beste atleten van de wereld

COVID-19

Vanwege alle strenge maatregelen omtrent COVID-19, moest ik vooraf testen ondergaan en tal van formulieren invullen om überhaupt Spanje in te komen. Gelukkig waren deze negatief en had ik groen licht om te vertrekken naar Valencia met teamgenoot Luuk Maas van het Doubdle Running Team. Doordat wij in Spanje in een zogenoemde “bubbel” terecht kwamen, was er geen sprake van quarantianeregels. Met deze bubbel wordt bedoeld dat wij met de deelnemers en het management de enige in het hotel waren en dus ook het hotel niet uitkwamen buiten de wedstrijd om. Naar de wedstrijd toe werden wij begeleid en overal moest een mondkapje gedragen worden, behalve op de hotelkamer!

Met deze strenge maatregelen zag je dat alles tot in de puntjes geregeld was, wat een bliksembezoek aan Spanje wel aangenaam maakt. 

WERELDTOP 

Alleen al de dagen daar doorbrengen met de absolute wereldtop was een geweldige ervaring. Naast Joshua Cheptegei, waar het allemaal om draaide, waren daar bijvoorbeeld ook nog Nicolas Kimeli (26.58 op de 10.000M) en Stewart McSweyn (13.05 op 5.000M).

Doordat we in de “bubbel” zaten, waren dat ook de enige mensen die we overdag zagen.

RACETIME

Natuurlijk kwam ik naar Valencia om zelf ook een goede race te lopen. Samen met Luuk zou ik weggaan op een tempo van 28.59, wat een dik persoonlijk record zou betekenen. Met de hulp van het innovatieve “Wavelight” heb je een haas in de vorm van lampjes die precies meegaan op het gewenste tempo. Ik merkte echter dat de focus niet alleen op mijn eigen race lag, maar ook op de andere deelnemers. Zo moesten wij bijvoorbeeld uitwijken naar baan 2 als we ingehaald zouden worden door Joshua Cheptegei, waardoor je meer meters liep en dus soms de aansluiting miste op de wavelight. Op 5.000M kwam ik nog perfect door op 14.29, maar ik merkte daarna dat het tempo toch iets te hoog lag en als je de wavelight dan bij je weg ziet gaan, werkt dat behoorlijk demotiverend…

Met voor mij nog iets meer dan 1 kilometer te gaan hoorde ik het publiek (buiten het stadion op verhogingen en vanuit flatgebouwen) helemaal tekeer gaan, aangezien Joshua Cheptegei in zijn laatste 100 meter zat en hier het Wereld Record verpulverde naar een ongekend snelle tijd van 26.11,00. Echter kon ik van deze prestatie pas genieten als ik zelf klaar was na die laatste kilometer, die helaas niet al te snel meer ging. Ik finishte in een tijd van 29.38,44 en liep dus helaas geen PR (29.22,48).