Nike Free Run

27 November 2014
Nike Free Run

De Nike Free Run is in 2004 in de markt gezet als minimalistische schoen die speciaal werd ontworpen voor het hardlopen. Nike werd geïnspireerd door topatleten die tijdens de warming-up vaak op blote voeten liepen. Met dit in hun achterhoofd ontworpen zij een extreem flexibele hardloopschoen met een lage zool die natuurlijk hardlopen een kans geeft. De hype die ‘’natural running’’ heet was geboren!


Het verhaal achter de Nike Free Run

Drie werknemers die destijds bij Nike werkte hoorden vertellen dat enkele atleten van de Stanford universiteit op hun blote voeten trainingsronden liepen. In 2002 werden er verschillende onderzoeken uitgevoerd en plakten zij inlegzolen met drukmeters onder de voeten van de hardlopers en gebruikte zij snelle camera’s om alle specialistische bewegingen te kunnen registreren. Verschillende jaren bestudeerde de onderzoekers het hardlopen zonder schoenen en met name de natuurlijke landingshoek van de voet en de drukverdeling van de tenen bij het afwikkelen. Aan de hand van deze studies had Nike de mogelijkheid om de Nike Free Run te ontwikkelen waar op dit moment miljoenen hardlopers op trainen.


Dunne zool

Het zeshoekige patroon op de Nike Free Run zool zorgt ervoor dat de hardloper zich vrijer kan bewegen en simpel in alle richtingen kan verplaatsen. De Nike Free Run zool is ontwikkeld door en voor speciaal door Nike geselecteerde topatleten. In samenwerking met deze topatleten heeft Nike de beslissing genomen om een extra Flex-groef in de zool van de Nike hardloopschoenen op te nemen. Deze Flex-groef helpt de hardloper langer contact met de grond te houden.


Running

In de runningsector valt de Nike Free Run echt in het ‘’natural running’’ segment. Door de relatief dunne zool (8mm) biedt de Nike Free Run hardloopschoen een lichtgewicht ondersteuning in vergelijking met de traditionele hardloopschoen. Daarmee is de Nike Free Run meer geschikt als trainingsschoen om andere spiergroepen te trainen en niet als marathon hardloopschoen. Het hardlopen op de natuurlijke manier staat erom bekend dat je bij het afwikkelen niet, of bijna niet, op je hakken terecht komt. Door te trainen met de Nike Free Run worden spieren, pezen en knieën sterker waar je bij je volgende training of wedstrijd weer profijt van hebt. Hardlopers die de Nike Free Run aanschaffen doen dit vaak naast de ‘normale’ hardloopschoenen om zo net dat beetje extra uit hun training en wedstrijden te halen.


Fashion

Ook in het dagelijkse straatbeeld zijn de Nike Free Run schoenen niet meer weg te denken. Een felle Nike Free Run onder je jeans of een stijlvolle Nike Free Run onder je chique maatpak, met deze schoen kan het allemaal. De Nike Free Run heeft de casual markt veroverd en is niet meer alleen te krijgen in de gespecialiseerde hardloopwinkels. Of dit een goede ontwikkeling is? Dat is niet aan ons om te beslissen. Het is een modieuze, opvallende, lichte en zeer prettig zittende schoen zowel voor het hardlopen als voor casual gebruik. Voor het hardlopen dé perfecte trainingsschoen en op casual gebied maakt de Nike Free Run je outfit af. De Nike Free Run, natuurlijk fijn en modern!