Een marathon lopen, en dan?

2 May 2016
Een marathon lopen, en dan? Een marathon lopen is niet niks en vergt heel erg veel van je lichaam.Je verwacht het misschien niet, maar de onderstaande dingen kunnenallemaal tijdens en na het lopen van een marathon met je lichaamgebeuren.

✓ Heel, maar dan ook echt heel, veel calorieën!

Tijdens het lopen van een marathon verbrandt je ongeveer 2800calorieën. Een normale pizza margherita bevat zo’n 1000 calorieën. Ditzijn dus, op en paar puntjes na, drie pizza’s margherita……

✓  Een paar kilo minder

Het klinkt misschien raar, maar tijdens het lopen van de marathon kanje zomaar twee tot vijf kilo vocht kwijtraken. Uiteraard drink je diter heel erg snel weer aan, maar toch is dit tijdelijke gewichtsverliesopvallend.

✓ Je krimpt

Door het vochtverlies wordt je niet allen lichter, maar kan je ook ietsmeer dan een centimeter krimpen. Wees niet bang, want als je voldoendedrinkt komt ook deze lengte weer terug.

✓ Beter luisteren

Tijdens het lopen van een marathon of als voorbereiding op de marathonwordt de bloedcirculatie naar je oren beter. Hierdoor ben je gevoeligervoor geluid en is het dus aan te raden je muziek tijdens het lopen ietszachter te zetten.

✓ Teennagel…. and it’s GONE!

Tijdens het lopen van een marathon zet een gemiddelde hardloperongeveer 33.000 stappen. En dit is alleen tijdens de wedstrijd, wanthier hebben we de voorbereiding nog niet eens in meegenomen. Je tenenkrijgen het tijdens al dit hardloopgeweld zwaar te verduren en dit kanervoor zorgen dat ze zwart worden en zelfs loslaten. Het is dus aan teraden om je teennagels netjes bij te houden en ze goed te verzorgen.

✓ (Hard)loopneus

Een lange tijd buiten lopen kan er zomaar voor zorgen dat je eenloopneus krijgt. Hier zijn hardlopers extra gevoelig voor dus het isaltijd handig om hier rekening mee te houden.

✓ Boordevol ideeën

Tijdens het hardlopen krijgen niet alleen je spieren, maar ook jehersenen energie. Doordat je hersenen een boost krijgen kun je opeenshelder nadenken. Dat is toch heerlijk, een marathon lopen en direct deoplossing voor al je problemen bedenken.

✓ Runners high

Uit onderzoek is gebleven dat je tijdens het lopen van de marathon opzo’n 2/3 van de wedstrijd de hele wereld aan kan. Deze runner’s highgeeft je een energieboost en laat je geloven dat je vliegt. Laat jehierdoor niet voor de gek houden, want je moet tenslotte toch nog zo’n12 kilometer.

✓ Lange vervelende spierpijn

Na het lopen van een marathon is het niet gek dat je lang last houdtvan spierpijn. Je hebt tenslotte 42 kilometer niet stil gestaan. Het isverstandig om oefeningen te doen en jezelf bijvoorbeeld los te rollenmet een foamroller.

Ben je opzoek naar een halve of hele marathon naar jouw smaak? Neem daneens een kijkje in onze hardloopkalender!Hier zie je snel en eenvoudig waar en wanneer de halve en helemarathons gelopen worden.