Zo loop je zorgeloos en veilig in het donker

2 November 2022
Zo loop je zorgeloos en veilig in het donker

De wintertijd is ingegaan en ’s avonds is het vroeg donker. Train jij normaal gesproken doordeweeks in de avonduren? Dan moet je nu wat aanpassingen doen om alsnog je rondje te lopen.

Uit onderzoek van de Atletiekunie blijkt dat veel mensen graag in het donker hardlopen. Het is rustiger en je hebt de straat geheel voor jezelf. Toch ervaart men lopen in het donker als onveilig, waardoor rondjes uitgesteld of zelfs geskipt worden. Zonde! Samen met de Atletiekunie sloegen we de handen ineen om ervoor te zorgen dat alle hardlopers veilig, verantwoord en zorgeloos in het donker kunnen lopen. Wij helpen je (in het donker) op weg met handige tips.

1.Kies voor de veilige weg

Plan je route

Ga je alleen op pad? Kies dan voor de gebaande paden met verlichting en laat de verlaten bospaden, donkere steegjes en polders achterwege. In de avonduren kun je prima uit te voeten op verlichte, bekende wegen bij voorkeur in een drukke woonwijk of levendig stadspark. Heb je de luxe om thuis te werken of werk je parttime. Plan je rondje overdag in.

Neem je bodyguard(s) mee

Laat het thuisfront weten dat je gaat lopen en deel eventueel je livelocatie. Neem sowieso je telefoon mee. Just in case! Draag bij voorkeur in de avonduren geen oortjes met muziek of zet het volume zachter. Zo blijf je zelf ook alert op overige verkeersdeelnemers.

Samen is leuker en veiliger dan alleen

Neem een hardloopvriend(in) mee op pad of wat dacht je van een rondje met de hond. Doe een proefles bij een atletiekvereniging of hardloopgroep. Dan ben je verzekerd van veilig en goed gezelschap. Ook heb je dan een stok achter de deur om hoe dan ook te gaan.

2.Laat jezelf zien met kleding & accessoires

Jouw prestatie mag gezien worden. Laat jezelf altijd zien in donker met handige accessoires en kleding met geïntegreerde verlichting.

Accessoires

Er zijn tal van mogelijkheden om een lichtje op jou te laten schijnen. Zo zijn er lichtvesten, lichtgevende arm- en hoofdbanden of lichtclips die je eenvoudig aan je kleding bevestigt. Voor ieder budget is er een passende oplossing.

Kleding met geïntegreerde verlichting

Zet jezelf extra in de spotlight met slimme, comfortabele kleding voorzien van geïntegreerde verlichting. Bijvoorbeeld met de ASICS Lite-Show of de Brooks Run Visible kledingcollecties. De tights, longsleeves en jacks uit deze collecties hebben hoge contrastkleuren en zitten vol met reflecterende panelen en details. Zodra er een lichtje op je ben jij bij schemering en in het donker goed zichtbaar.

3.Loop in een groep

We zeiden het al lopen in een groep is een stuk gezelliger. Maar het heeft ook veel veiligheidsvoordelen. De trainer houdt de groep bij elkaar en zorgt ervoor dat iedereen de benodigde verlichtingshesjes of lampjes draagt. Je let op elkaar en kunt eventueel het verkeer regelen bij een oversteek. En uiteraard, een massa hardlopers wordt in tegenstelling tot één hardloper niet zo snel over het hoofd gezien.

Zoals je leest zijn er genoeg tips om veilig en onbezorgd in het donker je loopje te doen. Er is maar één vuistregel voor lopen in de schemering of in het donker: ga je altijd met verlichting op pad. Groep of geen groep zet jezelf in de spotlight. Blijf zorgeloos lopen in het donker!