HOKA ONE ONE Clifton 6 vs. HOKA ONE ONE Clifton 5

12 September 2019
HOKA ONE ONE Clifton 6 vs. HOKA ONE ONE Clifton 5

De Hoka Clifton 6 is een neutrale schoen, maar door de brede basis kan het voor lopers die wat meer stabiliteit wensen, ook een fijne running schoen zijn. Het model verschilt in verschillende opzichten van zijn voorganger(s). Sinds de introductie van de Clifton 1 zijn er veel veranderingen doorgevoerd. Van een zeer lichte schoen met veel demping onder de gehele zool en een minimaal bovenwerk, ging het naar een zwaardere, zeer stugge maar wel comfortabele schoen. De eerste versie was dé verrassing van 2014 voor veel lopers. Ondanks het afwijkende uiterlijk werd de running schoen een enorm success voor Hoka en veel mensen waren tevreden met het enorme comfort van deze hardloopschoen.

De verschillen tussen de Clifton 6 en Clifton 5

In tegenstelling tot alle vorige versies, is de Clifton 6 lichter geworden. De schoen weegt 255 gram (maat 42.5 / US 9) en de demping van de schoen is zachter dan die van de Clifton 5 en minder stug. Het bovenwerk is dubbellaags, zoals de Clifton 5 dat ook had, maar laat beter lucht door.

De complete middenzool is re-engineered en zachter. De onderkant van de zool is voorzien van beschermend rubber, daar waar normaal gesproken de meeste slijtage plaatsvindt. Hoka doet dit bij veel van zijn schoenen om gewicht te reduceren.

Een makkelijke afwikkeling door de ‘Metarocker’

De Clifton 6 is minder stug dan de Clifton 5 wat zorgt voor een makkelijke afwikkeling. De zogenaamde ‘Metarocker’-technologie draagt ook voor een groot deel bij aan de soepele afwikkeling. De vorm van de zool is te vergelijken met een schommelstoel (‘Rocking Chair’) en stimuleert een efficiënt looppatroon.

Ten opzichte van de Clifton 5 is de zachtere demping er prettig, maar dit moet je natuurlijk zelf ervaren en beoordelen. Met de zachter en flexibelere zool en het ademende bovenwerk is Hoka dichterbij de originele Clifton 1 gekomen dan het langere tijd was.

Kies uit verschillende pasvormen

Sinds de introductie van de Clifton 4 heeft Hoka ook breedtematen op de markt gebracht. Origineel waren er wel eens klachten dat de Hoka’s met name in de voorvoet nogal smal uitvielen. De keuzemogelijkheid voor een ‘Wide’ pasvorm lost dit probleem op. Daarnaast is de hiel goed gelocked en kan je dit nog verbeteren door het extra vetergaatje te gebruiken.

Een andere energieteruggave

Is het dan allemaal rozegeur en manenschijn wat betreft de Clifton 6 ? Voor het overgrote deel wel. Op eigenlijk alle punten waar je de schoen op kunt beoordelen is de schoen verbeterd ten opzichte van de Clifton 5. Er is 1 punt waarop de schoen wellicht minder is. Dat heeft te maken met de energie teruggave van de schoen. Omdat de demping zachter is en de schoen iets minder stug, zou je kunnen zeggen dat er iets minder energie wordt teruggegeven. Of dit opweegt tegen het extra comfort is natuurlijk de vraag.

Een buitengewoon comfortabele schoen voor op de weg

De Clifton 6 is een buitengewoon comfortabele schoen voor op de weg. Ten opzichte van veel andere merken met een vergelijkbare neutrale schoenen, zoals de Nike Pegasus, Mizuno Wave Rider en adidas Ultraboost, is het een lichtere schoen met meer demping. Loop je ruim 150 kilometer met de Clifton 6, dan merk je weinig aan op de duurzaamheid en loopt de schoen alleen maar lekkerder.

De schoen is vanwege het comfort uitermate geschikt voor de recreatieve loper. Omdat de schoen licht is kan hij gebruikt worden voor alle afstanden en is de running schoen zelfs geschikt als wedstrijdschoen van 5km tot een marathon.
Over uiterlijk valt te twisten maar de Hoka One One Clifton is een van de beste schoenen in dit segment als het gaat om comfort!