Hoe je het best stijve spieren kunt behandelen

5 July 2019
Hoe je het best stijve spieren kunt behandelen

4 Behandelmethodes voor je stijve spieren

Stramme of stijve spieren. Alle sporters hebben hier wel eens last van en dat is zeker niet fijn. Of je nu een liesspier hebt verrekt of nekpijn hebt van een onverwachte beweging, je wil dat dit vervelende en pijnlijke gevoel zo snel mogelijk weg gaat. Daarom is het behandelen van deze stijve of stramme spieren erg belangrijk. Maar hoe kun je die stijve spieren nu het best behandelen? Hieronder staan 4 methodes die ervoor zorgen dat jij weet op welke manier stijve spieren het best behandeld kunnen worden:

Sportmassage

Een sportmassage kan erbij helpen om alle stijve en stramme spieren los te maken en het verhoogt de doorbloeding om beschadigde weefsels te herstellen net als het gebruik van warmtetherapie. Het uitoefenen van druk op het spierweefsel helpt bij het afvoeren van overtollige vloeibare afvalstoffen uit het lichaam. Bij een blessure of stijven spieren moet je niet direct gemasseerd worden, omdat het getroffen gebied dan waarschijnlijk nog te gevoelig is. Gebruik je sportcrème voor de massage, dan versterkt dit het effect.

Warmtetherapie

Wat daarnaast ook goed werkt bij spierpijn is een sportcrème als Flexpower, maar ook een warm bad, elektrische warmte pads of hete dekens zijn zeer effectief bij spierpijn. De warmte die hierbij wordt afgegeven, bevordert de bloedstroom, waardoor het herstel sneller in gang wordt gezet. Daarnaast kun je ook warmte en koude therapie afwisselen om de stramme spieren te verlichten.

Compressie

De derde methode om het ongemak van stramme spieren te verminderen, is door druk uit te oefenen op de spieren waar je last van hebt. Door een statisch of elastisch verband aan te leggen of met speciale compressiekleding, wordt er extra compressie toegepast en voorkom je nog meer hinder. Actieve compressie met een pompwerking, biedt daarnaast extra voordelen, doordat het helpt om overtollige vloeistof in het lichaam te verwijderen en de stroom van vers zuurstofrijk bloed te vergroten. Dit is bevorderlijk voor het herstel van je spieren.

Koudetherapie

Wanneer je spieren belast, zijn de vezels in het spierweefsel beschadigd. Dit kan voor stijve en stramme spieren zorgen. De eerste tekenen van stijfheid kun je bestrijden door het met kou aan te pakken. Ons advies is om dit zo snel mogelijk te doen nadat de stijfheid is opgetreden. Pak een koelpack en houd dit 20 tot 30 minuten op de stijve spieren.