Hardlopen in het najaar

4 October 2020
Hardlopen in het najaar

Het weer kan af en toe een uitdaging zijn om te gaan hardlopen. Het is koud buiten, de avonden zijn sneller donker en in de ochtend wordt het later licht. Maar waar moet je allemaal op letten zodra de seizoenen veranderen? Je leest het hier!

1. Let op je veiligheid

De meeste zullen er niet aan ontkomen, overdag moet je werken of je studeert. Wil je graag gaan hardlopen op een doordeweekse dag, dan zal dit tocht echt in de avond moeten. Het dragen van de juiste en vooral goede reflecterende hardloopkleding maakt je run in ieder geval een stuk veiliger.

2. Zoek een maatje of hardloopgroep

Het zoeken van een hardloopmaatje of meelopen met een hardloopgroep is de beste manier om je motivatie in de winter hoog te houden. Het is gezellig en daarbij ook veel veiliger in het donker.

3. Loop niet alleen maar lange afstanden

Het kan zijn dat je alleen maar voldoening haalt uit het lopen van lange afstanden. Dan is dit het moment om je routine te doorbreken. Het is in het najaar juist goed om meer intervaltraining toe te passen. Dit werkt effectief voor je kracht en snelheid en een ander voordeel is dat je er lekker snel warm van wordt.

4. De juiste hardloopkleding

Het klinkt misschien logisch, maar het is in het najaar van het grootste belang om je goed te kleden. Bij lage temperaturen is het belangrijk om gebruik te maken van verschillende laagjes. Op deze manier kun je snel en eenvoudig zelf de temperatuur aanpassen. Voor nog meer zichtbaarheid tijdens het hardlopen is het ook zeker aan te raden om hardloopschoenen met reflecterende materialen te dragen.

5. Warming-up en cooling-down

Het kan voor je lichaam onwennig aanvoelen als je zonder warming-up opeens in de kou gaat rennen. Doe voordat je de kou in gaat thuis een korte warming-up. Dit kan al het verschil maken tussen een blessure en een gezonde run. Maar vergeet ook je cooling-down niet. Het is verleidelijk, maar plof na je hardloopsessie niet direct lui op de bank.

6. Hydrateren

Als het buiten koud is betekent het niet dat je minder gaat zweten. Onder al die lagen kleding verlies je meer vocht dan je denkt. We vergeten nog wel eens dat als de zon niet schijnt dat we dan ook moeten blijven drinken. Let er dus goed op dat je gedurende de dag genoeg drinkt.