Hardlopen op onverhard terrein

14 June 2016
Hardlopen op onverhard terrein Binnen Nederland is hardlopen de nummer één sport. Hardlopen isrelatief goedkoop en eraan beginnen is niet zo moeilijk als je somsdenkt. Toch vervallen hardlopers vaak in hun standaard rondje over deverharde wegen. Dit is oprecht zonde, want hardlopen buiten de gebaandepaden brengt veel meer voordelen met zich mee dan je zou denken.

✓ Motivatie

Alleen maar op de verharde wegen lopen kan op een gegeven moment gaanvervelen. Lopen in de ongerepte natuur brengt een compleet andereomgeving met zich mee en daardoor ook een ander uitzicht. Door hetcontinu ontdekken van nieuwe gebieden en uitzichten wordt de motivatieom verder te lopen gestimuleerd. Het lopen zonder blessures traint velemalen fijner, waardoor je lichaam en gewrichten het langer volhouden.

✓ Conditie

Wanneer je begint met hardlopen is het asfalt nog heel erg uitdagend.Je zoekt de uitdaging dan met name in het maken van steeds meerkilometers of in het afwisselen van snelheden. Maar na jaren op hetasfalt kunnen je trainingen ervoor zorgen dat je conditie niet meer opde proef gesteld wordt. Bij een verandering van ondergrond wordt ermeer van je conditie gevraagd. Waarom? Dit komt doordat je continu moetanticiperen op de ondergrond waar je op loopt. Door deze continuvereiste scherpte pas je automatisch je paslengte aan en hierdoor loopje soms sneller of juist langzamer. Door deze tempoverschillen begintje ‘’normale’’ training op een interval training te lijken en dit helptje om conditioneel weer vooruit te gaan.

✓ Demping

Ben je een echte asfalt hardloper en heb je veelvuldig last vanblessures? Ook al verwacht je misschien van niet, maar hardlopen oponverharde paden kan dan zomaar een positief effect hebben. Asfalt isheel erg hard en geeft je daardoor maar weinig demping. Daarbij komtook nog eens dat je pezen, spieren en gewrichten altijd op dezelfdemanier belast worden. Bij het lopen op onverhard terrein zoals zand ofgras vangen je gewrichten minder klappen op en gaat de belasting naarbeneden.

✓ Techniek

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat hardlopen op ongelijkterrein ervoor zorgt dat je kleinere en snellere stappen zet en meerlandt op de voorkant van je voet. Bij het lopen op asfalt maak jedaarentegen vaak langere passen waardoor je meer land op je hiel. Detechniek die je gebruikt bij het lopen op onverharde paden is betervoor je run en kortere passen zorgen voor een sneller looptempo enminder energieverbruik.

✓ Enkels

Wat je vaak van hardlopers hoort is dat ze bang zijn om op ongelijkterrein te gaan lopen. De bewering is er namelijk dat lopen oponverhard terrein de kans op blessures aan de enkels vergroot. Gelukkigis het tegendeel bewezen en kan het hardlopen op ongelijk terrein juistgoed zijn voor je enkels. Ze moeten namelijk goed hun best doen om jevoeten recht te houden en worden op deze manier beter getraind. Maarwordt niet te overmoedig, want een goede opbouw van je training en dejuiste hardloopschoenen zijn ook nogsteeds van het grootste belang.