Hardlopen op het strand

23 June 2014
Hardlopen op het strand De zomer staat officieel voor de deur en wat is er dan fijner dan hardlopen op het strand. Met je voeten in het zand of met de juiste hardloopschoenen gezond hardlopen langs de waterlijn. We hebben hier een aantal DO’s en DONT’s op een rijtje gezet voor als je deze zomer wilt hardlopen langs de kust.

DO
– Loop zo af en toe hard op het strand. Een training op het strand zorgt ervoor dat je op een natuurlijk manier kracht opbouwt in je voeten en onderbenen. Daarnaast voelt het gewoon lekker om met je blote voeten over het strand te lopen.

DONT – Probeer in het begin niet al te grote afstanden te lopen en pas je tempo erop aan. Hardlopen op zand is veel vermoeiender dan hardlopen op verharde oppervlakken. Het is niet aan te raden om alleen maar op het strand te lopen, dit vraagt namelijk erg veel van je achillespezen en enkelgewrichten.

DO – Loop wanneer je op het strand gaat lopen vooral op het natte, stevige zand langs de waterlijn. Hardlopen op dit stevige zand is vele malen eenvoudiger en fijner dan lopen in diep en mul zand. Daarnaast is het oppervlak gelijkmatiger en vlakker. Wanneer het eb is, is er veel meer van dit stevige loopzand.

DONT – Loop niet tijdens de hitte in het middaguur of aan het begin van de middag. De ochtenden en avonden zijn in vele opzichten veel meer comfortabel en daarbij ook een stuk minder druk. Vergeet je daarnaast niet in te smeren met zonnebrandcrème, zodat je niet verbrand tijdens het hardlopen.

DO – Het is een aanrader om tijdens het hardlopen op het strand hardloopschoenen te dragen. Op deze manier voorkom je sneetjes of schaafwonden aan je voeten. Voor het hardlopen op het strand kun je het beste trail hardloopschoenen gebruiken. De ondergrond is in veel gevallen ongelijk, dit wordt het beste opgevangen door trail hardloopschoenen.

DO – Misschien wel de beste DO van allemaal. Neem na het actief hardlopen een lekkere verfrissende duik!