Hardlopen met je trouwe viervoeter!!

4 October 2018
Hardlopen met je trouwe viervoeter!!

Vandaag is het Dierendag, de dag dat we onze trouwe viervoeter in het zonnetje zetten en hem of haar even de aandacht geven die hij/zij verdiend! Een lekkere traktatie of een extra grote wandeling zijn dingen waar elke hond van geniet op zijn of haar grote dag!

Maar waarom eigenlijk maar 1 dag in het jaar? Waarom niet samen met je 'grote vriend' uitdagingen aangaan op het gebied van hardlopen. Het is voor beide heerlijk en super gezond, de kunst is alleen hoe gaat je hond dit leren en hoe wordt het voor beide een fijne uitdagende tocht? Hardloopshop.nl vertelt je alle do en don'ts rondom het hardlopen met je eigen hond.

Het leren van hardlopen aan een hond, is niet niks

Ten eerste scheelt het natuurlijk heel veel welke leeftijd de hond is. Aan te raden is om te beginnen met hardlopen met honden vanaf 10 maanden, eerder is niet aan te bevelen dit kan spier of bot schade aanrichten en dat is het laatste wat we willen bij onze viervoeter. Wanneer je hond al veel levensjaren trouwe dienst heeft bewezen, en rustig aan doet over het algemeen is het ook niet aan te raden deze mee te nemen in jou hardloop enthousiastme. Alles wat tussen de 10 maanden en opa of oma hond zit, mag mee op pad. Let wel op dat het natuurlijk per ras een hoop kan verschillen wat een hond aankan, met een Chihuahua ga je een stuk moeilijker kilomters afleggen dan met een Labrador.

Blijf communiceren met je hond

Wanneer je jouw hond mee op pad neemt is het belangrijk om veel tegen de hond te praten. Zo blijft de hond alert, en krijgt hij/zij in de gaten dat er iets staat te gebeuren. Begin met een rustig dribbeltje en kijk hoe de hond erop reageert, wanneer het goed gaat is een beloning op zijn plaats. Een klein snoepje tussen het hardlopen door laat de hond zien dat die goed bezig is, en hierbij weet hij in volgende keren wat er van hem verwacht wordt. Begin met steeds korte stukjes van een paar honderd meter, moedig je hond aan zo kun je de afstand steeds een stukje opvoeren. Een hond moet net als wij, ook een conditie opbouwen. Let dus goed op hoe je hond reageert op het lopen en bouw samen met hem/haar iets op. Extra tip, een schema kan hier heel veel bij helpen!

Waar let je op tijdens het hardlopen met jouw hond?

Veiligheid is uiteraard heel essentieel! Let op of je hond wel echt los kan lopen, en in welk gebied je gaat hardlopen. Je hebt tegenwoordig ook riemen die om je middel kunnen, zodat je zelf vrij kan bewegen maar de hond toch dichtbij blijft, voor de veilgheid is dit echt een aanrader. Een hond blijft een hond dus kan snel afgeleid raken, en zijn intresse in andere dingen dan de gezamelijke hardloopsessie. Probeer dus altijd de situatie in de gaten te houden voor je eigen bescherming en die van de mensen om je heen.

Drink voldoende samen met jouw trouwe viervoeter

Na de hardloopsessie is het voor jou natuurlijk zaak om alle voedingsstoffen die door het hardlopen verloren zijn gegaan weer aan te vullen, maar vergeet je hardloopmaatje niet! Het is belangrijk om veel water aan je hond te geven na het hardlopen, maar ook wanneer je meer dan 5 km gaat afleggen is het verstandig wat water mee te nemen om hem/haar het nodige te geven om te blijven presteren.

Ready? Start & Go!

Ben je na dit artikel ook enthousiast geworden om samen met je hond lekkere afstanden af te gaan leggen? Een ding is zeker je doet er jouw hond een groot plezier mee en wordt er zelf ook beter van, kortom een win / win situatie! Wij van Hardloopshop.nl wensen alle dieren vandaag een fijne dag toe, en veel succes tijdens het hardlopen met zijn of haar 'baasje'.