Hardlopen met hooikoorts

19 April 2018
Hardlopen met hooikoorts

Lente is het mooiste seizoen om lekker te gaan hardlopen. Het blijft langer licht waardoor je lekker in het voorjaarszonnetje kan lopen. Er staan steeds meer bloemen aan de grond en de bomen krijgen hun mooie groene kleur weer. Deze weken zijn heerlijk, totdat de eerste pollen door de lucht vliegen. Dan is het hooikoortsseizoen gestart.

Wanneer je last heb van hooikoorts kan je zeker met ons meepraten. Doordat de pollen door de lucht vliegen, kunnen je hardlooptrainingen moeilijker en zwaarder worden. Wij hebben een paar tips voor je, zodat je toch kan blijven hardlopen.

Pas je doel aan

Een intensieve intervaltraining of een duurloop van 2 uur is niet het beste idee. Te veel van je lichaam vragen tijdens hooikoortsklachten is niet verstandig, helemaal niet als je last heb van benauwdheid. Je lichaam heeft juist zuurstof nodig om goede prestaties te kunnen leveren. Het beste is om wat minder lang buiten te zijn. Hiervoor zal je dus je hardloopdoelen een beetje bij moeten stellen.

Plan je training

In de ochtend zijn er vaak de meeste pollen, probeer daarom je training in de avond te doen. Soms is het iets moeilijker om te plannen, maar wel veel beter voor je gezondheid. Daarnaast is het zeker lekker om in het zonnetje te lopen, maar als het regent zijn er minder pollen in de lucht. Daarom is het fijn om tijdens de regen te gaan lopen of net na de regenbui.

Bescherming

Goed voor jezelf zorgen is belangrijk. Als je last hebt van je ogen kan je gebruik maken van een zonnebril of pet. De pollen komen via je slijmvliezen binnen. Er zijn mensen die beweren dat vaseline rondom je mond en neus zou helpen om de pollen niet binnen te krijgen, omdat de pollen aan de vaseline blijven plakken. Je kan het proberen!

Ga na het hardlopen douche en gooi je kleding in de was. Wanneer je kleding nat is blijven de pollen en stuifmeel er makkelijker op zitten. Was tijdens het douche ook je haar. Pollen blijven namelijk makkelijk in je haar zitten. Dit niet doen betekent dat je langer last zal blijven houden van de hooikoortsklachten.

Hooikoortsverwachtingen opzoeken

Controleer voordat je gaat hardlopen de hooikoortsverwachting. Als deze aangeven dat de verwachtingen hoog zijn, is het misschien verstandig om je hardlooptraining uit te stellen en naar de sportschool te gaan. Je kan de hooikoortsverwachtingen online opzoeken bij bijvoorbeeld pollennieuws.nl of weeronline.nl.

Medicijnen

Via een allergietest kan je informatie inwinnen wat voor jou de beste medicatie is. Sommige mensen gebruiken een neusspray en anderen gebruiken hooikoortspillen. Dit kan per persoon verschillen. Als je medicatie heb, gebruik dit dan voor je gaat hardlopen.