S ’nachts hardlopen?

27 July 2015
S ’nachts hardlopen? Lagere temperaturen en bijna geen verkeer op de weg maken het heerlijkom in de nacht te gaan hardlopen. Lees hier enkele tips om in denachtelijke uurtjes veilig op pad te gaan.

✓ Bekende route

Het verkennen van nieuw hardloopterrein in de nacht is altijdgevaarlijk. Potentiële valkuilen liggen op de loer en dit kan blessuresveroorzaken. Het is dus verstandig om op je vertrouwde route te blijvenen zo af en toe voorzichtig wat variatie aan te brengen . Loopbijvoorbeeld de ene avond de route in één richting en de andere avondde tegenovergestelde richting.

✓ Reflectie

Reflectiekleding is er tegenwoordig in heel vee l kleuren en speciaalontwikkeld om andere weggebruikers te laten zien dat jij aanwezig bent.Naast de juiste reflectie is het ook belangrijk dat je kiest voor warmehardloopkleding, de temperaturen in de nacht zijn natuurlijk heerlijkmaar je moet niet onderkoeld raken.

✓ Laten je zintuigen het werk doen

Gaten en scheuren in de weg vormen een groot gevaar voor de nachtelijkehardlopers. Houd je blik gericht op ongeveer 1,5 meter voor je en zorgervoor dat je altijd licht bij je hebt. Het is een feit dat hoe harderje gaat, hoe meer je vooruit moet kunnen kijken. Misschien is het duswel verstandig dat je runs met hogere snelheden voor overdag bewaard.

✓ Neem de tijd

Het is niet waar dat lichaamsbeweging vlak voordat je naar bed gaat hetslapen bemoeilijkt. Uit Braziliaans onderzoek is zelfs gebleken dat jedan beter slaapt. Maar vergeet niet dat de tweede helft van runongeveer anderhalf keer zoveel tijd kost als de eerste helft. Devermoeidheid gaat je parten spelen en hier moet je dus wel dergelijkrekening mee houden bij het plannen van je run.